Daniel Ståhl tog sig till OS-final med första kastet.
Daniel Ståhl tog sig till OS-final med första kastet. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Styrkebeskedet – båda svenskarna till OS-final

Daniel Ståhl drog två träningskast i buren. Men när det verkligen gällde räckte ett kast. Diskusen landade på 66,12 och platsen i lördagens OS-final var klar. Dessutom tog sig även Simon Pettersson till final – men i sista kastet.

ANNONS

Det blir dubbelt svenskt i OS-finalen i diskus. Men Daniel Ståhl och Simon Pettersson fick väldigt olika resor genom kvalet.

Daniel Ståhl såg avslappnad ut under uppvärmningen på Olympiastadion i Tokyo, även om hans båda träningskast gick rakt i kastburen.

Kvalgränsen hade satts till 66,00 meter, en längd som Daniel Ståhl klarat i samtliga tävlingar i år – oftast med god marginal dessutom.

Svensken var sjunde kastaren i den första kvalgruppen – och gjorde precis det som behövdes. Efter ett kontrollerat kast damp diskusen ner på 66,12. Därmed är han i OS-final.

– Det var det som räckte. Det var bra, lugnt, ett jättelugnt kast, säger Daniel Ståhl.

ANNONS

Inga problem

Att de båda träningskasten hamnade i nätet var inget bekymmer. "Ni kan vara lugna där hemma", som Ståhl uttryckte det i Discovery.

– Jag stod nog lite fel i ringen, lite mer höger på höger sida, så det var därför jag träffade nätet, förklarar han lite senare.

Och med rätt fotplacering var kvalgränsen inga som helst problem. I stället seglade diskusen ner på rätt sida om kvalstrecket – vilket Ståhl var den ende kastaren som lyckades med i kvalet.

– Då gick den ut lätt på 66, säger han.

Landslags- och träningskompisen Simon Pettersson, trea i världen i år, kvalade senare under förmiddagspasset och fick kämpa desto hårdare.

Han inledde med ett kast strax över 60 meter och fortsatte med ett strax under det. I det läget var fiaskot nära.

– Tankarna börjar självklart att snurra. Har man gjort två dåliga kast och måste prestera i sista kommer de där tankarna. Men jag lyckades pressa bort dem och fokusera på vad jag ska göra, säger Simon Pettersson efter kvalet.

"Lärorik erfarenhet"

Då gick det också vägen. I sista försöket klämde han till med 64,18 meter, vilket räckte till final som sjua totalt.

Lite onödigt spännande, kan man tycka.

– Jo, det kan man väl säga, säger Simon Pettersson.

ANNONS

– Jag har aldrig varit i den här situationen förut, så det känns som en lärorik erfarenhet. Att det gick vägen var väldigt skönt. Det är så väldigt små marginaler mellan att lyckas och att misslyckas, så det var skönt att de var på rätt sida i dag.

Diskusfinalen avgörs från klockan 13.15 på lördagen, svensk tid.

Simon Petersson klarade sig vidare till final – i sista kastet.
Simon Petersson klarade sig vidare till final – i sista kastet. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS