Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

 Bild: Bildbyrån
Bild: Bildbyrån

Mattias Balkander: Strunta i cupen, Öis – här finns hopp

Det blir inget kvartsfinalspel för Öis i Svenska cupen 2020. Det står klart efter 0–1 mot AIK på söndagseftermiddagen.
Å andra sidan var ljusglimtarna flera – Keith Millen har något på gång. På nytt fastnade jag för Adam Bergmark Wiberg.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Efter kort rökpaus (bengaler, ni vet) och spelmässigt jämn inledning tog AIK kommandot över matchbilden på Bravida Arena. Det visade sig dock att Öis inte hade några planer på att frivilligt lägga sig mot namnkunnigt övermäktig motståndare i denna andra gruppspelsomgång av Svenska cupen.

De offensiva aktionerna tog ofta form via spel på vänsterkanten, med Daniel Paulson som dirigent, Adam Bergmark Wiberg på språng i försvarslinje och Calle Wede som aggressiv ytterforward.

Det var också uttalat fysiskt i närkamperna med Rasmus Lindqvist och unge AIK-mittbacken Robin Tihi.

Öis fick betalt för ett aggressivt presspel och vågade fortsätta pressa högt, även om det tog på krafterna.

Razaks självmål "sådant som händer"

Keith Millens taktiska drag att i frånvaro av nio spelare spela 4-3-3 betalade sig. Här gjorde Hannes Sahlin i dueller med landslagsmittfältare Sebastian Larsson och återvändande Ebenezer Ofori länge en koncentrerad och helgjuten insats.

Öis var denna småblåsiga cupeftermiddag begynnande tro, kompromisslös fysik och linjärt intressant. Åt självmål, som Abdul Razaks olyckliga 0-1-nick efter en halvtimme, går inte mycket att göra.

Efter ett och ett halvt år av favoritskap och toppkänning är Öis roll i inledningen av 2020 en annan, mer oviss. Favoritskapet i superettan lär landa någon annanstans.

Med spelare som Adam Bergmark Wiberg, Daniel Paulson, Lukas Browning Lagerfeldt, en pånyttfödd Calle Wede och kompetent Fredrik Andersson finns öppningar.

Att ligga på kontring och vinna boll högt är en sak, att dominera innehav och matchbild något annat. I nuläget är Öis mer av det förstnämnda och historien visar att framgång – även över tid – går att nås med omställningsspel.

Utan flyktade Gustav Ludwigson och Alexander Bernhardsson vore det oklokt att inte förlänga med rehabiliterande anfallaren Victor Sköld (kontrakt till och med april) och mittfältaren Simon Nilsson (kontrakt till och med juni).

Bergmark Wiberg bäst i Öis

Vad Ailton Almeida – som startade på Bravidas bänk på söndagen – kan åstadkomma 2020 känns fortfarande osäkert. Å andra sidan sköt 35-åringen i 85:e minuten Öis första skott mot mål.

Resultatet? Inget för Öis att gräva ned sig för. Även om AIK efter plumpen mot Jönköping riskerar att missa kvartsfinalavancemang är det en allsvensk guldkandidat vi talar om.

Allra mest tar jag med mig Adam Bergmark Wibergs insats från Bravida. Hans snabbhet och förmåga att läsa spelet kommer Öis ha mycket nytta av i år.

Plus:

Första söndagen i mars 2020 var inte bara bakhalt, blåbärssoppa och kranskullor, det är Hannes Sahlins födelsedag. Öisaren blev 32 på söndagen, men spelar som han vore 25. Nionde rödblå säsongen på ingång, kungligt firad av supportrarna både före och efter match.

Minus:

AIK spelar än så länge inte som en allsvensk guldkandidat.