Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lina Strand som bor i Göteborg tog silver på stafetten i EM i Tjeckien tillsammans med Emma Johansson och Tove Alexandersson tidigare i år.

Strand: "I fyra år har tankarna på hemma-VM funnits med"

Sex medaljer varav två guld - det är målet för orienteringslandslaget i kommande hemma-VM i Bohuslän. Med dryga månaden kvar samlas nu truppen för de sista förberedelserna. – Vi har medaljchans alla tävlingsdagar, säger förbundskaptenen Håkan Carlsson.

Det är gott om svenska landslagströjor på ett gym i centrala Göteborg. Orienteringslandslaget har precis samlats för förberedelser inför hemma-VM om en drygt fem veckor. Det är ett speciellt pass som kallas "strömstadsmuskelatur" som står på schemat - designat för de tuffa VM-banorna som väntar i Bohuslän.
– Styrketräningen är jätteviktigt inför VM eftersom det är så tuff terräng där. Det handlar om att få bygga upp explosivitet i de stora löpmusklerna som rumpa och lår. På gymmet vill vi efterlikna ordentliga kliv upp för höjder och få samma tryck, säger Lina Strand som till vardags tävlar för Göteborg-Majornas OK.

Hon är en av 18 landslagslöpare som nu samlas under fem dagar för att finslipa det sista inför mästerskapet som har varit det stora målet för de aktiva under lång tid.
– Det är nästan fyra år som tankarna på hemma-VM har funnits med. Det har gett en extra motivation under långa och många träningspass och det känns häftigt att det är så nära nu, säger Lina Strand som ska tävla i sprint, sprintstafett och långdistans på VM men tror att hon har bäst chanser till medalj på sprintdistanserna. 

På eftermiddagen åker truppen vidare till Uddevalla och senare till Strömstad och Tanum där mästerskapet avgörs. 
– Fokus kommer ligga på att göra de sista förberedelserna på plats och att finslipa på detaljer. Sedan är det också viktigt att samlas hela truppen för att sammanhållningen och det sociala, säger förbundskaptenen Håkan Carlsson.

Målet för den stora och namnkunniga truppen, med världsettan Tove Alexandersson i spetsen, är högt med sex medaljer varav två guld.
– Jag tycker att vi har medaljchans alla tävlingsdagar även om det så klart är jättetufft eftersom den internationella konkurrensen ökar hela tiden. Vi vet att vi har förberett oss bra och vi har ett väldigt brett lag med många löpare som kan prestera, säger Håkan Carlsson.

En av dem som hoppas på att bärga en av medaljerna är Fredrik Bakkman som varit Sveriges främsta löpare på långdistansen under de senaste åren och som bor och tränar i Göteborg.
– Jag vill stå överst på prispallen på långdistansen. Det är det jag haft i sikte sedan från förra året så det är det jag ser fram emot och hoppas på att få uppleva, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.