Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lina Strand har förberett sig så bra hon kan inför VM i Norge som inleds under tisdagen. Bild: PETER HOLGERSSON
Lina Strand har förberett sig så bra hon kan inför VM i Norge som inleds under tisdagen. Bild: PETER HOLGERSSON

Strand går för VM-medalj: "Min bästa form någonsin"

Förhoppningarna om att kunna ta en individuell VM-medalj har funnits tidigare. Men nu är det på ett annat sätt. Nu har hon det i egna händer. Lina Strand går in i mästerskapet i Norge i sin bästa form i karriären.

Lina Strand sitter i bilen och har precis avklarat sitt sista tempopass på plats i Norge innan själva mästerskapet drar i gång. Nu handlar det om att vila så mycket som möjligt och fylla kroppen med energi till startskottet går på tisdag.

Det svenska VM-laget var i Norge och förberedde sig för lite mer än vecka sedan. Därefter följde några dagar på hemmaplan innan de återigen åkte över för att fila på de sista detaljerna innan det är dags. Överlag har den sista tiden varit i klart lugnare tempo för Göteborgsorienteraren Lina Strand.

Bra för kroppen –en utmaning för det mentala.

– Normalt sett tränar man ju två gånger om dagen, men nu får man så mycket tid över helt plötsligt när man ska vila och då hinner man fundera så väldigt mycket mer. "Har jag förberett mig så bra jag kan?" Många sådana frågor kommer upp i huvudet, säger Lina Strand.

"I min bästa form någonsin"

Svaret på den frågan är trots funderingarna "ja". Lina Strand har gjort allt hon kunnat för att vara så bra som möjligt i det här mästerskapet. Passen har flutit på efter O-ringen som var det senaste stora tävlingstillfället för henne och hon är där hon ska vara.

– Jag är i min bästa form någonsin. Det känns väldigt bra, så jag har höga förväntningar. Det gäller bara att plocka fram det och leverera när det är dags, säger Strand.

OK Majorna-orienteraren har bestämt sig. Hon ska vara med och slåss om medaljerna.

– Tidigare VM så har jag också siktat på medalj, men då har det varit lite mer att jag hoppats på det och kanske att man fått hoppas att några andra ska göra lite misstag och inte ha sin bästa dag. Nu känner jag att jag är på en nivå där det är realistiskt att jag ska kunna ta medalj. Om jag gör ett bra lopp så kommer jag vara med där uppe, säger 29-åringen.

Får fler lopp i år

Förra världsmästerskapet fick hon sparsamt med förtroende. Då blev det ett lopp för henne. Den här gången kommer Strand få springa medeldistansen, långdistansen och vara en del av stafettlaget. Något som ställer högre krav på henne, men som också ger henne lugn.

– Nu blir det inte lika mycket allt på ett kort. Jag vet att jag kommer få ett par lopp och det känns väldigt bra. Samtidigt är det en utmaning att kunna ladda om och släppa det som just varit oavsett om man är väldigt glad eller väldigt besviken.

Är det någon av distanserna du ser fram emot lite extra?

– Stafetten är alltid speciell och där är vi stora favoriter också, skulle jag säga. Så den ser jag fram emot, men samtidigt vill jag väldigt gärna ta en medalj individuellt också, säger Lina Strand.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.