Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Strålande dag för Sverige i Munkedal

Sverige hade en strålande dag när den sista tävlingen i för-VM i orientering avgjordes i Munkedal. Helena Jansson var snabbast i damernas medeldistans. Dessutom nådde både William Lind och Emma Johansson pallen.

Den sista tävlingen i för-VM i orientering är avgjord. I damklassen var Sveriges Helena Jansson ohotad segrare på 35:28.

– Det känns helt fantastiskt. Jag känner mig både lycklig och trött just nu. Terrängen var riktigt tuff och fysiskt krävande, men det var en bra utmaning för mig. Nu har vi som lag ett bra kvitto inför nästa års VM, säger en nöjd Helena Jansson efter loppet.

Tvåan Nadiya Volynska från Ukraina var en minut och 40 sekunder efter. På tredje plats hamnade svenskan Emma Johansson med 37:12. Hon var 14 sekunder snabbare än fjärdeplacerade Tove Alexandersson. Detta var hennes andra pallplats i World cup den här säsongen.

På herrsidan vann fransmannen Thierry Gueorgiou på 39:46. Tvåa blev William Lind, från Sverige, som sprang in i mål på 40:11. Lind tog därmed karriärens bästa placering i världscupen. Trea blev schweizaren Matthias Kyburz.

– Jag tycker jag gjorde en jättebra insats. Jag fick en bra start, men gjorde sedan ett misstag vid tionde kontrollen, vilket gjorde att jag tappade en halv minut där, säger William Lind, som är nöjd med sitt lopp.

Hur var terrängen?

– Den var både tuff och utmanande. Men jag är van vid den här typen av terräng från Göteborg. Backarna är oerhört branta, men korta och det gillar jag, säger William Lind.

Mats Blom, generalsekreterare för alla tävlingarna är mycket nöjd med den sista tävlingen.

– Det har varit en helt fantastiskt dag. I dag hade vi med oss tekniken till skillnad från lördagens tävling. Men jag vill verkligen betona att vi också gjorde ett fantastiskt jobb i lördags, säger Mats Blom och fortsätter:

– Det är jättekul att det gick bra för Sverige i den sista tävlingen. När Helena får till det så är hon bäst i världen i medeldistans.

Hur ser det ut för Sverige inför VM nästa år?

– Jag tycker det ser mycket lovande ut för Sverige. Vi är långt framme i orientering. Och det känns jättebra att vi har fått arrangera för-VM, det är nyttigt för oss inför VM nästa år, säger Mats Blom.

VM i orientering avgörs i Tanum och Strömstad 20–28 augusti 2016.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.