Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Det var förberett för spel. Men Milwaukees spelare kom aldrig ut på planen.
Det var förberett för spel. Men Milwaukees spelare kom aldrig ut på planen. Bild: Kevin C Cox/AP/TT

Stort stöd för Milwaukees NBA-bojkott

Milwaukee bojkottade match fem i NBA:s åttondelsfinal mot Orlando.
Kort därefter beslutade NBA, efter uppgifter om att fler lag planerade att följa Milwaukees exempel, att skjuta upp onsdagens samtliga matcher.
Beslutet har skapat svallvågor inom USA:s sportvärld och det ryktas om att NBA-bojkotten kan bli långvarig.

Milwaukeespelarna lämnade aldrig omklädningsrummet i NBA-bubblan i Orlando i en protest mot att en svart man skjutits av en polis i lagets hemstat Wisconsin.

"Vissa saker är större än basket. Ställningstagandet från spelarna och klubben i dag visar att vi har fått nog. Nu räcker det. En förändring måste till. Jag är otroligt stolt över våra killar och vi står bakom dem till 100 procent", säger Milwaukees vice ordförande Alex Lasry i ett uttalande.

Motståndarna Orlando svarade med ett uttalande i samma anda: "I dag står vi enade med NBA-ledningen, spelarfacket NBPA, Milwaukee Bucks och resten av ligan för att fördöma trångsynthet, rasism och oberättigat polisvåld mot färgade människor".

Efter Milwaukees bojkott kom besked från flera andra ligor och sportstjärnor i USA om liknande manifestationer. Bland annat beslutade spelarna i basebollaget Milwaukee Brewers att inte spela MLB-matchen mot Cincinnati Reds som var planerad till onsdagskvällen lokal tid.

Protest mot polisvåld

Bojkotten är en protest mot helgens skottlossning i Milwaukees hemdelstat Wisconsin. Den 29-årige Jacob Blake sköts av polis på nära håll i staden Kenosha. Den svarte Blake överlevde men uppgifter har gjort gällande att han är förlamad från midjan ned.

Milwaukees protest fick genast bred uppbackning – inte bara NBA-spelare och -klubbföreträdare uttryckte både stöd och stolthet över spelarnas agerande.

Basketkommentatorn Kenny Smith lämnade sportkanalen TNT:s direktsändning med orden:

– Som en svart man, som en tidigare spelare, tror jag att det är bäst för mig att stödja spelarna och helt enkelt inte vara här i kväll.

Systerligan WNBA:s spelare beslutade enhälligt att även de skulle stå över onsdagens matcher. Atlanta-spelaren Elizabeth Williams läste upp ett uttalande å WNBA-spelarnas vägnar och manade alla att rösta i det kommande USA-valet.

USA:s förre president Barack Obama lovordar Milwaukee samt NBA:s och WNBA:s spelare och tränare på Twitter , för att de "står upp för vad de tror på" och för att de "statuerar exempel".

diskuterar NBA-spelare nu om man ska ta bojkotten vidare till torsdagens planerade matcher, och det ryktas även om att flera spelare och lag överväger att bojkotta resten av säsongen.

Matcher skjuts upp

Matchen mellan Milwaukee och Orlando skulle ha startat klockan 22.00 svensk tid i NBA-bubblan i Orlando, men Milwaukeespelarna kom inte ut till uppvärmningen. Kort därefter cirkulerade uppgifter om att även Houston och Oklahoma planerade att bojkotta sin match. NBA beslutade då att skjuta upp samtliga onsdagens matcher – Milwaukee–Orlando (3–1 i matcher), Houston–Oklahoma (2–2) och LA Lakers–Portland (3–1). När de ska spelas är inte bestämt än.

Inför NBA-återstarten uttryckte många spelare oro för att sporten skulle ta fokus från kampen mot bland annat rasism som blossat upp i USA, och Black lives matter-rörelsen är nu högst närvarande i NBA-bubblan. På alla tre planer syns orden "Black lives matter" på golven och spelare kan bära linnen prydda med meddelanden om social rättvisa. Dessutom knäböjer de flesta spelare liksom tränare och domare inför matcherna.