Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Biljetterna kontrolleras tre gånger innan Europa Leagues finalpublik får komma in på Friends Arena. Arkivbild.

Stort säkerhetspådrag inför EL-finalen

Manchester United mot Ajax på Friends Arena blev sportsligt en av de bästa tänkbara finalerna i Europa League. Men matchen ställer också höga krav på säkerhetsarbetet.

En final i Europa League, med säkerhetsarbete och alla krav på arrangören, kan jämföras med ett EM-slutspel som pågår i en hel månad, berättar Martin Fredman.

- Den här matchen innehåller precis allting trots att det bara är en enda match. Jag planerar just nu även VM-kvalet mot Frankrike, och det går inte att jämföra resurs- eller hotbildsmässigt eller ekonomiskt. Det här är ofantligt mycket större, säger han.

Redan under kvartsfinalerna var säkerhetsarbetet i gång. Man gjorde hot- och riskbildanalys på alla lag som var kvar i turneringen.

En final av det här slaget klassas alltid som en högriskmatch, Manchester United mot Ajax har dessutom inslag av risksupportrar.

- Vi hade tagit höjd för de här två lagen. Två europeiska storlag – det hade faktiskt rent lagmässigt kunnat vara en Champions League-final. Det är ju kul i sig, publikintresset är helt enormt.

Extra biljettkontroll

Samtidigt ställer det stora krav på Svenska fotbollförbundet som är arrangör.

- Största risken är att det är för många som vill se matchen och att det inte finns biljetter och att det i sin tur skapar oreda. Det är det vi försöker hantera, planera och ta höjd för. Att minimera minsta lilla möjlighet för folk utan biljett att komma nära arenan för att skapa den oredan som man oftast är ute efter, för att på så sätt kunna ta sig in på arenan i kaoset som man efterlämnar, förklarar Fredman.

En direkt konsekvens av att två så populära lag kommer till Friends blev att sätta in en extra biljettkontroll. Onsdagens åskådare måste visa sin biljett vid tre tillfällen, bland annat en gång en bit ifrån arenan.

Men arbetet med att hålla personer utan biljett borta från Friends börjar redan långt innan de eventuella risksupportrarna nått Sverige.

- Vi har lite oklara siffror på hur många tusen biljettlösa engelsmän som kommer att åka till Stockholm för att försöka få tag på biljetter och på annat sätt försöka ta del av evenemanget, säger Fredman.

Och här får arrangörerna hjälp från klubbarna.

Skilda samlingsplatser och olika färdsätt

Ajax, som sålde slut på sina 10 000 biljetter på en halvtimme, varnar biljettlösa fans för att åka till Stockholm eftersom biljetterna är personliga – och för att ölen i Sverige är dyr och dessutom inte kan drickas hur som helst på stan.

- Vi har fått bra gensvar både från Manchester och från Ajax. Det kommer inte att ske någon storbildsvisning i Sverige, däremot har Amsterdam valt att ha ett eget evenemang med storbildskärm. I Manchester har man väldigt fint svarat upp genom att säga "åk inte om ni inte har biljett, Sverige har haft tillräckligt att göra de sista veckorna", där de syftar på terrorattacken på Drottninggatan, säger Fredman.

För att dem som kommer hit inte ska ryka ihop planeras det för två samlingsplatser för de olika grupperna. Ajax-supportrarna ska mötas på Fleminggatan på Kungsholmen för att därefter ta tunnelbanan, medan United-fansen ska samlas på Rörstrandsgatan vid S:t Eriksplan och ta pendeltåget.

- Det är grunden och det känner vi oss trygga med. Sen samlar vi in underrättelseuppgifter dagligen tillsammans med polisen. Hur ser resandet ut, vilka åker buss, vilka åker båt och tar egna bilar?

Oförändrat kring terrorhot

Vid stora publikhändelser som den här är risken för terrordåd alltid en del av planeringen. Det förändrades inte med vilka lag som blev klara för final och inte heller efter det som skedde på Drottninggatan.

- Där har vi ett nära samarbete med polis och säkerhetspolis. Och i nuläget finns det inget som pekar ut det här evenemanget mer än något annat, säger Fredholm.

- Vi gör allt vi kan. Sen är det faktiskt upp till supportrarna med, det finns en otrolig möjlighet att skapa en fantastisk fotbollskväll. Det får vi inte glömma i allt staketbyggande.