Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Friends Arena i Solna. Arkivbild.

Stort säkerhetsarbete inför EL-finalen

Två högriskmatcher väntar på Friends Arena under våren. Både terrordådet i Stockholm och händelserna i Dortmund kommer att påverka säkerhetsarbetet.

Sedan terrordådet i Stockholm i fredags råder förhöjd säkerhet bland annat i samband med matcherna i herrarnas fotbollsallsvenska och superettan. Även cupfinalen i Östersund, mellan Östersund och IFK Norrköping, kommer att omgärdas av extra säkerhetsåtgärder.

- Det handlar bland annat om noggrannare visitation, utökad bemanning och en noggrannare kontroll av arenan inför match, säger Martin Fredman, som är säkerhetschef på Svenska Fotbollförbundet, till TT.

Hur det blir med matcherna under påskhelgen återstår att se.

- Vi kommer att se över direktiven på nytt efter cupfinalen, så det kommer ett beslut under långfredagen.

Höga krav

Både terrordådet och attacken mot Dortmunds spelarbuss kommer att vägas in i säkerhetsarbetet inför vårens två stora utmaningar för fotbollsförbundet, konstaterar Martin Fredman.

Den 24 maj avgörs finalen i Europa League på Friends Arena. Drygt två veckor senare, den 9 juni, möts Sverige och Frankrike i kvalet till herrarnas fotbolls-VM 2018.

- Frankrike har ju varit hårt drabbat, så det finns självklart höga säkerhetskrav kring den matchen, säger Fredman.

- När det gäller Europa League är det i dagsläget åtta tänkbara lag kvar, så vi följer varje match intensivt och har gjort en hot- och riskbildsanalys av de olika lagen.

Extra telefonmöte

Redan efter dådet i Stockholm planerade Martin Fredman och hans motsvarighet på europeiska fotbollsförbundet Uefa in ett extra telefonmöte om säkerheten kring Europa League-finalen. Nu kommer även händelserna i Dortmund att ingå i samtalet.

Risken för terrordåd fanns dock med i planeringen redan innan de senaste dagarnas händelser, poängterar Martin Fredman.

- Det är viktigt att säga. I dagens läge, vid stora publikevenemang, måste man väga in den här typen av risker i planeringen, säger han.

- Vi jobbar för att förhindra ordningsstörningar, vanliga våldsbrott och huliganism. Men även terror har tyvärr seglat upp som en självklar del.