Elias Pettersson ratades till OS-truppen men fortsatte att leverera med sitt vassa skott när hans Växjö säkrade en plats i CHL-finalen.

Storseger tog Växjö till första CHL-finalen

Det kan bli en svensk vinnare igen i Champions Hockey League. Växjö är klart för klubbens första CHL-final efter 6–1 (totalt 7–2) mot tjeckiska Liberec. OS-ratade Elias Pettersson blev tvåmålsskytt.

|

En strålande första period av Växjö hemma i Småland gav tre mål och en avgjorde semifinal redan där.

- Första perioden är nog det bästa vi har spelat i Champions Hockey League. Vi går ut med en bestämdhet som vi visade upp nere i Malmö (4–0) i lördags, och får betalt för det, sade tränaren Sam Hallam till SVT.

Nyblivne JVM-silvermedaljören Elias Pettersson visade sin skottstyrka i powerplay när han med ett direktskott pangade in 1–0.

- Det är som att han har hittat en tv-spelsbugg där så att det alltid blir mål, sade lagkamraten Linus Fröberg.

Pettersson OS-ratad

Elias Pettersson hade tidigare under dagen inte fått en plats i Rikard Grönborgs OS-trupp. Förbundskaptenen lämnade dock två platser öppna på forwardssidan.

- Så klart tråkigt men det är inget jag kan påverka. När säsongen började var det inte alls ett mål att nå OS, sade 19-åringen.

Hans 1–0-mål kom efter 5.50. Knappt en och en halv minut senare slog ett fartfyllt Växjö till igen. Smålänningarna skapade oreda i offensiv zon och Brendan Shinnimins listiga passning lurade Liberecs målvakt och försvar – men Martin Lundberg var beredd och satte 2–0 i öppen kasse.

Med knappt fem minuter kvar av perioden gjorde Linus Fröberg även 3–0 efter slarv i Liberec.

Fasth från gala till OS

Idrottsgalan i måndags. OS-uttagen dagen efter. Två nya upplevelser för Växjös målvakt Viktor Fasth.

- Det känns jättehärligt att få vara med och representera Sverige i ett OS. Bland de största man kan uppleva som idrottsman och idrottskvinna, sade Fasth, som var en av spelarna som tog emot pris som Årets lag på Idrottsgalan i Globen efter Tre Kronors VM-guld i fjol.

- Kul. Jag har aldrig varit på Idrottsgalan tidigare.

I slutet av perioden, i numerärt underläge, fick Fasth också visa varför han är uttagen till OS. Pucken dansade på mållinjen men Fasth bjöd upp och stod för flera räddningar efter varandra.

Växjö fortsatte att dominera och vann med 6–1 efter att Elias Pettersson spikat slutresultatet med sitt andra mål i matchen.

Finalen kommer att spelas i Växjö den 6 februari och där väntar finländska Jyp Jyväskylä, som slog ut tjeckiska Trinec efter straffläggning.

- Skönt att vi slipper resa, säger tränaren Sam Hallam.

Fakta: CHL-mästare

2017: Frölunda

2016: Frölunda

2015: Luleå