Storseger för Holmén i comebacken

Inga mål. Men en framspelning och en comeback med mersmak. Samuel Holméns första allsvenska match på tio år slutade med storseger, 3–0 för Elfsborg mot Hammarby, och hyllningar från hemmapubliken.

|

Hyllningarna var mäktiga. Elfsborgs effektivitet också.

Efter stående ovationer för Samuel Holmén när laguppställningen lästes upp tog det inte ens fyra minuter innan Elfsborg hade gjort första målet när matchen väl var i gång. När slutsignalen gick hade Elfsborg vunnit med 3–0 och Holmén äntligen gjort comeback.

Holmén tog SM-guld med Elfsborg 2006, men har sedan dess spelat fotboll i Köpenhamn och Istanbul i tio år.

- Matchen har byggts upp i mina tankar under lång tid nu, så det var skönt att få en stabil seger, säger mittfältaren, som firade med att ge bort sin tröja efter slutsignalen.

- Det är som sagt smickrande att de kommer ihåg en. Det kändes som att det var det minsta jag kunde göra att slänga upp tröjan och tacka för det fina välkomnandet.

Bollen till "10:an"

Något eget mål blev det inte för Samuel Holmén i första allsvenska matchen på tio år. Men det blev åtminstone en framspelning för 33-åringen, som med ryggen mot mål lade upp för Joakim Nilssons snygga 2–0.

Holmén var inte helt i matchform ännu, men lär bli viktig för Elfsborg inte minst som dirigent och pådrivare. I alla fall så länge lagkamraterna fortsätter leverera mål.

- Jag har ju inte spelat match på en och en halv månad. Man behöver några matcher för att komma helt in i rytmen, säger han.

- Men det är ju bara att ge bollen till han 10:an, så skjuter han. Så det är inte så svårt.

"10:an" Simon Lundevall, som står ett par meter bort, ser rätt nöjd ut han också. Inte så konstigt. Vänsteryttern har toppat målformen perfekt till Holméns comeback.

Mot Hammarby blev det en tunnel på målvakten efter mindre än fyra minuter och ett välplacerad skott vid bortre stolpen ett par minuter före halvtid – Lundevalls fjärde mål de senaste tre matcherna. En hyfsad formtopp.

- Det känns bra. Men hela laget spelar bra just nu, säger han.

Tungt för "Bajen"

Mellan hans båda fullträffar hade dessutom Joakim Nilsson bjudit på sitt drömmål, via ribban och in i ena krysset från strax utanför straffområdesgränsen. Det var inte Hammarbys kväll helt enkelt, även om gästerna hade flera bra lägen matchen igenom och störde Elfsborg rejält med sin höga press.

- Matchen var egentligen över efter 36 minuter, säger Hammarbytränaren Jacob Michelsen.

- Vi var inte starka nog i boxen och Elfsborg var väldigt starka, både offensivt och defensivt. Det är bara att gratulera.

Fakta: Samuel Holmén

Född: 1984-06-28.

Längd/Vikt: 180 cm/74 kg.

Position: Mittfältare.

Moderklubb: Annelunds IF.

Klubbar: Elfsborg 2003–2007, Bröndby 2008–2010, Istanbul BB (numera Basaksehir) 2011-2013, Fenerbahce 2014–2015 (utlånad till Bursaspor 2014–2015 och till Konyaspor 2015–2016), Basaksehir 2016–2017, Elfsborg 2017–.

Övrigt: Storebror till tidigare Elfsborgsspelaren Sebastian Holmén (numera i Dynamo Moskva).