Storseger för Häcken i derbyt

Målkalas för Häcken. Avgångskrav för IFK Göteborg. Med tre mål på en halvtimme bäddade Häcken för seger med hela 4–0 i derbyt, trots en tidig utvisning.

|

Häcken hade bara gjort tre mål på de första fem omgångarna. Men det hade knappast kunnat lossna vid ett bättre tillfälle än i hemmaderbyt.

Redan efter mindre än en halvtimme hade Hisingslaget dubblat sin målskörd, till slut blev det hela 4–0 mot IFK Göteborg och första derbysegern på över sex år.

Skönt kanske inte minst för Häckentränaren Mikael Stahre, som i en intervju med TT inför matchen berättade om besvikelsen över hur det gick till när han fick sparken från just IFK Göteborg för knappt tre år sedan.

- Personligen? Helt ärligt, jag är alltid extremt glad över att vinna fotbollsmatcher. Men det har ingen betydelse på det sättet, säger Stahre.

- Däremot betyder det väldigt mycket för föreningen att vinna mot IFK Göteborg.

Snöpligt självmål

Häcken fick en drömstart på matchen, om än med god hjälp av Blåvittbacken Mattias Bjärsmyr, som styrde ett inlägg i eget mål redan i sjunde minuten. Men mål nummer två och tre var klockrena.

Häckens snabba kontringar skapade oreda i IFK-försvaret och en kvart efter ledningsmålet snappade Nasiru Mohammed upp en retur och rundade sedan iskallt IFK-målvakten Pontus Dahlberg.

Ytterligare några minuter senare hittade Daleho Irandust fram med en perfekt passning till Alhassan Kamara. Plötsligt stod det 3–0, efter bara drygt 27 minuter av matchen.

Häcken hade inte vunnit över IFK Göteborg på sex år. Nu höll laget undan till hela 4–0, efter ett avslutande mål av Paulinho i slutminuterna.

Målprotokollet motsvarade kanske inte matchbilden. Men IFK Göteborg hade behövt åtminstone lite av Häckens effektivitet för att rå på Göteborgsrivalen.

Det blev två blåvita nickar i ribban – men ingen utdelning, trots att Häcken fick spela halva matchen med en spelare mindre, sedan mittbacken Rasmus Lindgren fått rött kort på tilläggstid i första halvlek.

Lennartsson pressad

Mikael Stahre lär sitta säkert efter storsegern mot lokalrivalen. Värre är det kanske för Jörgen Lennartsson, som fick höra avgångskrav från klacken vid slutsignal.

- Att de är besvikna, frustrerade, förbannande, är helt naturligt och fullt förståeligt, säger IFK-tränaren.

- De är besvikna, då förstår jag att de uttrycker sig på det sättet. Det förstår jag. Det får jag ta, det ingår i jobbet.

IFK Göteborgs sportchef Mats Gren var fåordig om Lennartssons framtid direkt efter matchen.

- Direkt efter en match vill jag inte kommentera det, sade Gren till GT.

Enligt klubbens ordförande Frank Andersson har ett tränarbyte dock inte varit på tal inför derbyt.

- Nej, jag har inte varit med och diskuterat att vi inte skulle ha kvar Jörgen, säger han.