Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ulrika Sandmark. Arkivbild.
Ulrika Sandmark. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Stor svensk trupp till sim-EM

Drygt 20 simmare kommer att bli uttagna till EM i Budapest i maj.
Det blir nästa chans att fylla på den svenska truppen till OS i Tokyo.
Just nu består den av fyra simmare.

Sophie Hansson krossade sitt personliga rekord, slog svenskt rekord och klarade OS-kvalgränsen till Tokyo under sista dagen av Swim Open i Stockholm.

– Fantastiskt att se, säger förbundskaptenen Ulrika Sandmark om Helsingborgssimmarens lopp.

Sophie Hansson kommer officiellt att presenteras när Sveriges olympiska kommitté (SOK) fyller på OS-truppen senare i april. Sedan tidigare är skadade stjärnan Sarah Sjöström (som missar EM), Louise Hansson och Erik Persson OS-klara.

Kan komplettera ytterligare

Nästa chans att utöka den är efter EM i Budapest den 17-23 maj. Dit kommer Sandmark att ta ut drygt 20 simmare.

– Jag har inte gjort den truppen officiell ännu, det gör jag till veckan. Just nu har jag 22 stycken namn och det är möjligt att jag kompletterar lite till, säger hon.

Bland dem finns två unga simmare, 15-åriga Lisa Nystrand, Väsby (200 meter medley) och 17-åriga Emelie Fast, Södertörn (nordiskt juniorrekord i Swim Open på 50 meter bröstsim).

Sandmark har tidigare pratat om runt tio simmare till OS. Michelle Coleman och talangen Robin Hanson är närmast, de har klarat de internationella kvaltiderna. Sverige har dessutom två lag på damsidan inkvalade från VM 2019, på 4x100 meter fritt och 4x100 meter medley, som ännu inte fått grönt ljus av SOK.

Glad förbundskapten

Förbundskaptenen var glad och nöjd över Swim Open som hölls i en coronabubbla utan publik. Simningen har drabbats hårt av pandemin och tävlingen i Stockholm var den första riktiga på drygt ett år.

– Det är fantastiskt att vi äntligen kunde genomföra en tävling. Vi har haft två träningstävlingar under den här långa tiden och flera simmare gjorde sina första tävlingar nu, säger hon.

Göran Sundberg/TT