Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Tyska Isabell Werth, på hästen Weihegold OLD, är en av toppryttarna som lär komma till Stockholm i december. Arkivbild.

Stockholm får ny världstävling i dressyr

Sweden International Horse Show i Stockholm kan lägga till en ny, prestigefylld tävling på programmet. Dressyren får sin egen Top ten-tävling, och den första avgörs i Stockholm i december.

Top ten är ett begrepp som länge funnits inom hoppning. Där gör de tio högst rankade ekipagen i världen upp i en tävling, fristående från världscupen.

"Detta är vad jag har önskat för min sport i många, många år", säger dressyrvärldsettan Isabell Werth, Tyskland, i ett pressmeddelande.

Top ten skiljer sig från världscupfinalen på så sätt att inget kval föregår tävlingen, utan ekipagen samlar poäng i alla internationella tävlingar. Det innebär att det verkligen är de högst rankade ekipagen i världen som får inbjudan.

Kittel utvecklare

Det kan öppna för en ryttare som brittiska stjärnan Charlotte Dujardin, som tidigare år valt att inte rida de specifika världscupkvalen i någon större utsträckning.

Svenske dressyrstjärnan Patrik Kittel har länge jobbat för att även dressyren ska anamma konceptet.

"Dressyren har hamnat efter hoppningen i utvecklingen och att vi nu får chansen att tävla om mycket prestige och stora prispengar är viktigt för både ryttare, hästägare och sporten. Det här formatet leder också dressyren in i framtiden med korta kvalitetsfulla startfält med stort underhållningsvärde", säger han.

Stor prispeng

I Stockholm kommer de tävlande att göra upp om prispengar på närmare två miljoner kronor.

"Det är också en fantastisk möjlighet för svensk ridsport då det kommer ge två svenska ekipage möjlighet att starta. Vi kommer även att jobba med wildcards för att garantera att de bästa ryttarna just nu kommer med", säger Patrik Kittel, som varit med och utvecklat tävlingsformen.

Sweden International Horse Show avgörs på Friends arena 30 november–3 december. Top ten-dressyren rids under två dagar, 2–3 december.