Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Chelseas nyförvärv, den amerikanska stjärnan Carli Lloyd. Arkivbild.

Stjärnvärvningar förgyller Champions League

Champions League-slutspelet får extra stjärnglans från USA. Efter ett par års frånvaro har toppspelarna börjat hitta över Atlanten igen.

På landslagsnivå har amerikanskorna bevisat sin klass gång på gång, men bland de främsta klubblagen i världen har de lyst med sin frånvaro de senaste åren.

2014 beslutade det amerikanska fotbollsförbundet att alla landslagsaktuella spelare skulle kallas hem och mer eller mindre tvingas att spela i den amerikanska ligan, både i marknadsföringssyfte men också för att ge landslaget optimala förutsättningar för att kunna förbereda sig för VM 2015 och OS 2016.

Nu är det dock ett par år till nästa stora mästerskap och drömmen om Champions League har påbörjat en ny flyttvåg österut.

"Tvungna att komma"

Bland annat har Carli Lloyd – utsedd till världens bästa spelare de senaste två åren – skrivit på ett kontrakt med Manchester City som i stort sett bara sträcker sig över återstoden av Champions League, och Alex Morgan tillhör numer Lyon, i alla fall fram till sommaren.

Även andra lag som inte längre är med i Champions League har värvat amerikanskt, till exempel har Crystal Dunn skrivit på för minst ett år hos satsande Chelsea.

- De (amerikanerna) är ju tvungna att komma. Det är i Europa du har den bästa fotbollen med Champions League så det är klart att de är sugna och vill uppleva det, säger Lyons norska anfallsess Ada Hegerberg, som nu får konkurrens – och hjälp – av Alex Morgan i anfallet.

Gör redan mål

Morgan gjorde bland annat två mål i helgen när Lyon besegrade Albi med 5–0 i den franska ligan, och får nu bekänna färg i Champions League-kvartsfinalen mot tyska storklubben Wolfsburg. Hennes kontrakt med Lyon är initialt på sex månader, men det finns en option om förlängning.

- Det blir ju inte så långsiktigt, men det kan vara en bra injektion. Hon är en annan typ av spelare än vi övriga anfallare i Lyon så det ger oss en ny dimension, säger Hegerberg.

Carli Lloyd gjorde sin första match för Manchester City i lördags, när Reading besegrades i FA-cupen.

- Det ska bli spännande att få in henne, för vi har ju ett relativt ungt lag, säger Kosovare Asllani. Det är bra att få in någon mer som har lite vinnarmentalitet. Vi behöver lite fler ledare i laget och förhoppningsvis kommer hon kunna tillföra det.

Tillräckligt anpassningsbar?

Men den svenska stjärnan är inte odelat positiv inför Lloyds korta gästspel i klubben.

- Det handlar ju om att anpassa sig till vår spelidé och sätt att spela. Man har ju hört lite hur hon är som spelare, att hon kan gå in och köra sitt eget race. Vi får se. Jag hoppas att hon kan anpassa sig snabbt och hjälpa oss.

City har i sin tur fått en på pappret mer gynnsam lottning i sin kvartsfinal och ställs mot danska Fortuna Hjørring.

- Hellre Fortuna än Wolfsburg eller Lyon, så klart. Men samtidigt har de ju också tagit sig så här långt så det kommer säkert bli tuffa matcher även om jag tror att vi är favoriter. Det ska bli skitkul eftersom det är klubbens första år i Champions League, och vi har en bra chans att gå så långt som till semi.