Rory McIlroy firar en birdie på hål 18 under gårdagens runda. Nordirländaren är tre slag efter amerikanen Patrick Reed när majortävlingen US Masters nu ska avgöras. Arkivbild.
Rory McIlroy firar en birdie på hål 18 under gårdagens runda. Nordirländaren är tre slag efter amerikanen Patrick Reed när majortävlingen US Masters nu ska avgöras. Arkivbild.

Stjärnorna som gör upp om den gröna kavajen

Klarar Patrick Reed pressen av att vara i ledning? Kommer Rory McIlroy ta hem majortiteln han saknar? Eller är det Henrik Stenson som rusar förbi toppkvartetten och får ta på sig den gröna mästarkavajen?

ANNONS
|

Det är idel världsstjärnor i toppen när US Masters ska avgöras på Augusta National i Georgia. Här är topp fem inför sista rundan av årets första majortävling:

1) Patrick Reed, 27 år, USA –14 (69–66–67). Världsrankning: 24. Majortitlar 0. Starttid (svensk tid): klockan 20.40.

Amerikanen väcker känslor – positiva eller negativa beroende på vad du tycker om den kontroversielle 27-åringen från Texas. Jagar sin första majortitel och det är första gången han går ut i ledning inför en majorsöndag. Spelet för låga resultat finns där – han har gjort 13 birdies och två eagles på sina senaste 36 hål på Augusta – men klarar Reed av pressen att göra det i ledning?

ANNONS

2) Rory McIlroy, 28 år, Nordirland –11 (69–71–65). Världsrankning: 7. Majortitlar: 4. Starttid: 20.40.

Har flest majortitlar av alla i toppstriden och tar nordirländaren hem den gröna kavajen fullbordar han en så kallad "career grand slam" – seger i alla fyra majortävlingar. Har fyra raka placeringar inom topp tio i Masters, men bäst läge att vinna hade McIlroy 2011 när han ledde med fyra slag inför söndagen. Han tappade sex slag på tre hål under de sista nio hålen och med 80 slag sista dagen slutade han på en delad 15:e plats.

3) Rickie Fowler, 29 år, USA –9 (70–72–65). Världsrankning: 8. Majortitlar: 0. Starttid: 20.30.

Har vunnit sex gånger på USA-touren och Europatouren, men har aldrig nått hela vägen i en major trots att han varit topp tio hela tio gånger inför avslutningen i en majortävling. Har haft en glödhet putter och svarade för en bogeyfri 65-runda (fem birdies och en eagle) på lördagen.

4) Jon Rahm, 23 år, Spanien –8 (75–68–65). Världsrankning: 3. Majortitlar: 0. Starttid: 20.30.

Världstrean kan bli den fjärde spanjoren efter Seve Ballesteros, José Maria Olazábal och Sergio Garcia att vinna Masters, men 23-åringen gör blott sin andra start (delad 27:a) i majortävlingen. En av tre i toppen att komma in på 65 slag under lördagen och i alla sina fyra segrar på USA-touren och Europatouren har han kommit i en position bakom ledaren.

ANNONS

5) Henrik Stenson, 42 år, Sverige –7 (69–70–70). Världsrankning: 14. Majortitlar 1. Starttid: 20.20.

Svensken är med sina 42 år den äldste i topp fem och tillsammans med Rory McIlroy den ende i skaran som vunnit en major tidigare. Verkar ha hittat en bra strategi för att ta sig runt Augusta National, men säger själv att han inte har det långa spelet att utmana. Jagar personbästa i Masters – som bäst har han slutat på delad 14:e plats (2014) på tolv tidigare starter.

Augusta, TT:s utsände

ANNONS