Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

25 882 personer såg landslagets träningsmöte med Tyskland och klubbar som Atlético Madrid och Lyon har lockat storpublik till sina matcher. Nu hoppas Annika Grälls, Elitfotboll Dams ordförande, att publiken kommer till damallsvenskans matcher. Arkivbild.

Stjärnorna ska locka publiken till arenorna

Över 25 000 supportrar såg svenska landslaget mot Tyskland. Samtidigt lockar damallsvenskan inte ens 1 000 personer i snitt per match. Men publikhajpen ska nå till landets högsta serie.

894.

Det var snittpubliksiffran i damallsvenskan under förra säsongen. Noteringen är en liten ökning jämfört med 2017, men upp till topparna på över 1 000 personer från 2004 och 2005 är det en bit.

– Vi vill alltid att det ska komma fler, men vi ser att de som följer oss via tv-skärmar ökar, och det är jättehäftigt, säger intresseorganisationen Elitfotboll Dams ordförande Annika Grälls.

– Medieintresset och exponeringen är väldigt viktig. För om det går att följa oss i media tror jag att man till slut också väljer att komma till arenorna, förr eller senare.

Inspireras av hajpen

När landslaget nyligen 1–2-förlorade mot Tyskland i en landskamp på Friends arena satt rekordmånga, 25 882 personer, på läktarplats. Det spanska storlaget Atlético Madrid lockade över 60 000 människor till ligamatchen mot Barcelona – och när Lyon mötte Wolfsburg i Champions League såg närmare 18 000 supportrar på.

Det pågår en publikhajp, och Grälls hoppas att den även ska nå damallsvenskan.

– Man inspireras. Generellt sett är vi en sport som ökar på många olika sätt. Både intressemässigt, synligt och till antalet utövare. Jag är säker på att vi kommer nå fram, ge det lite tid bara, säger hon.

Synliggör stjärnorna

Vad krävs då av de svenska klubbarna för få människor att komma till arenorna och se på matcherna live?

Enligt Annika Grälls bland annat att storstjärnorna i de olika lagen synliggörs mer.

– Om man jämför dam- och herrlandslaget finns flera av profilerna på damsidan här på hemmaplan. Det finns faktiskt många världsstjärnor som man som publik kan få ynnesten att komma och titta på, säger hon.

– Jag tror att vi har varit lite vana vid att stjärnorna har varit här. Man har inte satt dem i sitt rätta sammanhang, det tror jag att vi måste bli bättre på att göra.

På lördag kickar årets säsong av damallsvenskan igång. Annika Grälls vill inte sätta upp någon precis målsättning vad gäller publiksiffrorna.

– Vi vill utvecklas kontinuerligt och bli bättre än vad vi var förra året. Det gäller allt vi gör, säger hon.