Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Spelarna i Boston och Miami knäböjde inför NBA-matchen i protest mot orättvisorna i USA.
Spelarna i Boston och Miami knäböjde inför NBA-matchen i protest mot orättvisorna i USA. Bild: Marta Lavandier/AP/TT

Stjärnorna protesterade mot våldet i Washington

NBA-spelarna reagerar kraftigt på händelserna i Washington där Trumpanhängare tog sig in i Kapitolium.
"Vi får inte glömma orättvisorna i vårt samhälle", skriver Bostons och Miamis spelare i ett gemensamt uttalande.

Basketspelarna i NBA har under en längre tid engagerat sig i frågan om rasism och polisvåld mot svarta, vilket blev högaktuellt i fjol med flera uppmärksammade händelser.

Därför reagerade NBA-spelarna extra kraftfullt när anhängare till den avgående presidenten Donald Trump med våld tog sig in i Kapitolium för att störa när ledamöterna i representanthuset och senaten skulle ge sitt formellt sista godkännande till resultatet i presidentvalet. Man anser att polisen var för tillmötesgående mot demonstranterna.

Basketspelarna kopplar ihop händelserna i Washington med Black Lives Matter-protestvågen under 2020 och framför allt beslutet som kom häromdagen att den polis som sköt afroamerikanen Jacob Blake i Kenosha i augusti inte ska åtalas.

Kämpar mot orättvisor

Flera NBA-lag knäböjde inför matcherna. Och Bostons och Miamis spelare lämnade ett gemensamt uttalande i vilket man lovar att fortsätta kämpa mot orättvisor.

"2021 är ett nytt år, men en del har inte förändrats. Vi spelar med tunga hjärtan efter gårdagens beslut i Kenosha och med vetskapen att demonstranter i vårt lands huvudstad behandlas olika av politiska ledare beroende på vilken sida de är på i olika frågor. Den drastiska skillnaden mellan hur demonstranter i våras och somras behandlades och hur dagens demonstranter uppmuntrades, trots att de agerade olagligt, visar hur mycket jobb som är kvar att göra", skriver motståndarlagens spelare.

"Vi har beslutat att spela kvällens match för att få in glädje i folks liv, men vi får inte glömma orättvisorna i samhället. Vi ska fortsätta att höja våra röster och använda våra plattformar för att sätta ljus på frågan och göra allt vi kan för att jobba mot ett mer jämlikt och schysst Amerika."

Philadelphias NBA-coach Doc Rivers säger i samband med matchen mot Washington att händelserna i Washington var störande och sorgliga.

– De säger en del. Kan ni tänka er vad som hade hänt om det varit enbart svarta människor som stormat Kapitolium? Det är sorgligt, men det här är såna vi är och det är något som vi måste lösa, säger Rivers.

"Bisarra scener"

Golden States coach Steve Kerr tyckte att det var svårt att koncentrera sig på basket medan händelserna pågick i Washington.

– Jag inledde dagen med att tänka på hur vi skulle markera Lou Williams (i LA Clippers) utan att foula honom. Plötsligt kändes det inte så viktigt längre, säger han.

– Det var bisarra scener, men en tydlig påminnelse om att sanningen har betydelse. Ett legitimt val ifrågasätts plötsligt av miljontals människor, inklusive många som leder landet, för att vi de senaste åren beslutat att tillåta att lögner får sägas. Det är så vi är. Som man sår får man skörda.

Protesterna efter Jacob Blakes död ledde till att NBA, och flera andra proffsligor i USA, ställde in matcher under en period i augusti.