Målvakten Johanna Bundsen är en av stjärnorna i Sävehof som lämnar med silversmak i munnen.
Målvakten Johanna Bundsen är en av stjärnorna i Sävehof som lämnar med silversmak i munnen.

Stjärnorna fick ta avsked med ett silver

Allt har ett slut. Efter åtta raka SM-guld förlorade Sävehof en final och flera tongivande spelare lämnar nu klubben.

ANNONS
|

Sedan 2006 har Sävehofspelarna varje år – förutom 2008 – fått lämna en SM-final med guldmedaljer runt halsarna. I Malmö Arena fick de i stället ta emot silvermedaljer – H65 Höör chockade suveränen och vann med två bollar (27–25).

- Vi har svajat hela säsongen och det är väl det som visar sig nu, säger målvakten Johanna Bundsen, som har tagit åtta SM-guld med klubben.

ANNONS

Stjärnorna levererade inte

Kantspelaren Emma Ekenman-Fernis (13 mål) och Elin Hallagård (6) är de enda i Sävehof som får godkänt. I övrigt var det många skickliga handbollshänder som lös med sin frånvaro.

- Verkligen. Bland annat mina, säger en besviken Jamina Roberts.

Landslagsstjärnorna Roberts och Louise Sand (båda med fem guld) svarade för blott ett mål vardera. Båda kom först i andra halvlek.

- Vi får inte alls något "flow" i det, säger Roberts.

Tränaren Henrik Signell, som även är förbundskapten för det svenska damlandslaget, menar att det infann sig någon form av stress och frustration för spelarna i klubbens tolfte raka SM-final.

- Vi har alltid haft höga krav på oss själva, men det finns ett ok på axlarna av favoritskap med sviter hit och dit och tolv raka SM-finaler. Rutin och erfarenhet är viktigt i sådana här sammanhang, men vi har stretat emot i åtta år när vi varit favoriter och vunnit den här matchen, säger Signell.

ANNONS

Signell ser dock något positivt med Höörs skrällartade SM-guld i klubbens första final.

- Ser man det med andra glasögon är ju detta bra för handbollen och för oss också. Vi vill inte ha sviter på 100 eller 200 matcher i rad. Det är nya lag som utmanar hela tiden och Höör gör det fantastiskt bra. De är värda SM-guldet, säger han.

Inte det perfekta avskedet

För några av Sävehofs stjärnor var detta sista matchen med gänget – åtminstone för denna gång. Klubben tappar nu lagkaptenen Elin Enhörning (slutar), målvaktsstjärnan Bundsen (Köpenhamn), vänstersexan Sand (Brest Bretagne) och vänsternian Roberts (Ungern, inte officiellt vilken klubb ännu).

- Det här var verkligen inte slutet jag ville ha, säger Jamina Roberts.

TT

ANNONS