Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Oliver Ekman-Larsson är en av tre spelare som var med och vann VM-guld både 2017 och 2018.

Stjärnbacken: Få förunnade att vinna två guld

Åbo 1991 och Prag 1992. Nu får vi även skriva in Köln 2017 och Köpenhamn 2018 i historieböckerna.

Tillsammans med backen John Klingberg och forwarden Dennis Everberg är Ekman Larsson de enda i årets Tre Kronor som var med och bärgade VM-guldet även nere i Köln i fjol. Endast en gång tidigare har Sverige lyckats försvara ett VM-guld – i Prag 1992 vann Tre Kronor turneringen året efter triumfen i Åbo.

- Jag är fantastiskt stolt över killarna. Vi har varit tillsammans i 17 dagar och jobbat mot ett mål som vi satte upp. Få stå där i slutändan och uppnå det är fantastiskt kul, säger Arizonabacken med ett stort leende.

"Man växer som människa"

Precis som mot Kanada i fjol blev det en ny straffrysare i Köpenhamn efter 2–2 efter ordinarie tid och en mållös förlängning. Och precis som då satte Ekman Larsson en av straffarna. 26-åringen var iskall när han fick chansen i den tredje straffrundan – pucken hängde han in i nättaket bakom Schweiz målvakt Leonardo Genoni.

- Det går inte att beskriva. Stå på isen och få chansen att vara med om något sådant. Man växer som människa, man växer som spelare. Fantastiskt roligt, säger han.

Publiken ska ha valuta för sina pengar, skämtade Ekman Larsson när journalisterna frågade honom om känslan när det blev straffar igen.

- Nä, men det är klart att det är spänt. Men man försöker ha roligt samtidigt. Man vet att man ska hålla det ganska lätt på bänken och det tror jag är en stor del i att vi vann.

"Känner sig levande"

När väl Filip Forsberg hängde in sin straff uppstod guldläget för Tre Kronor. Schweiz var tvingat att sätta sin femte straff, men Nino Niederreiter misslyckades med sin dragning mot Anders Nilsson och sköt utanför.

- En fantastisk känsla och en lättnad, säger Ekman Larsson.

Även om han var med om det i fjol var det nervigt att titta på när lagkamraterna skrinnade ner mot Genoni i Schweiz mål under straffläggningen.

- Jag tror inte att det är hälsosamt, skrattar Ekman Larsson och fortsätter:

- Det var ganska jobbigt att sitta där och försöka spela cool ändå, även om har fjärilar i magen. En fantastisk känsla – man känner sig levande.