Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/4

Stjärnans sågning: "Det är mycket män som styr"

Längdskidlandslagets åkare Maria Rydqvist efterfrågar mer jämställdhet i idrottsvärlden. Hur det ska gå till? Fler kvinnor på ledande positioner. – Det är mycket män som styr tyvärr, och det bör vi förändra, säger hon i SVT.

Maria Rydqvist är aktuell med boken "Kvinnor, idrott och manliga ledare". I SVT:s Go'kväll pratar hon om boken, jämställdhet och idrott. Och längdskidåkaren menar att det finns mycket att förändra i idrottsvärlden - för att fler kvinnor ska få möjlighet att ha stort inflytande.

– Det är mycket män som styr tyvärr, och det bör vi förändra, säger hon. 

2013 var det 51 män på ledande positioner inom det svenska skidförbundet. Antalet kvinnor var noll, samma år. Och Rydqvist menar att det är just där det måste ske förändring. 

– Få in fler kvinnor som styr och bestämmer. Så att det finns kvinnor på positioner som verkligen beslutar om något.

I programmet berättar Rydqvist att hon aldrig någonsin har haft en kvinnlig ledare. Hon menar också att det inte finns några kvinnliga ledare på seniornivå i längdlandslaget. Ett problem tycker skidåkaren. 

– Det är lättare att känna igen sig i en kvinnas förutsättningar om man upplevt det själv. Och sen kan vi kommunicera olika ibland, och tänka olika ibland.

Och hon tycker idrotten förtjänar kritik för sitt uteblivna jämställdhetsarbete. 

– Idrotten ligger efter samhället i övrigt, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.