Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Linköpings målvakt Hilda Carlén tappade inkomst och sin landslagsplats när hon blev gravid i fjol. Nu är hon osäker på om karriären får någon fortsättning. Arkivbild. Bild: Erik Simander/TT
Linköpings målvakt Hilda Carlén tappade inkomst och sin landslagsplats när hon blev gravid i fjol. Nu är hon osäker på om karriären får någon fortsättning. Arkivbild. Bild: Erik Simander/TT

Stjärnan: "Ska inte behöva vänta med familj"

När Hilda Carlén blev gravid tappade Linköping och landslaget en viktig målvakt. Själv tappade hon viktig inkomst.
– Det ska inte vara så att man som damidrottare ska behöva vänta med att bilda familj på grund av den ekonomiska biten, säger Carlén.

Hon var andramålvakt i landslaget och uppmärksammat nyförvärv i regerande mästarklubben Linköping när hon våren 2018 blev gravid. Drygt ett år senare är Hilda Carlén mamma till Holger och inte säker på att hon kommer att spela elitfotboll igen.

Kontraktet med Linköping går ut vid årsskiftet.

– Jag har bestämt att jag ska vara mammaledig helt det här året, och ta den tiden för att vara med min son. Sedan får vi som jag har något kvar att ge, om det blir någon fortsättning, säger Hilda Carlén, som har flyttat hem till Skåne under graviditeten.

Utesluter inte comeback

Linköpings tränare Olof Unogård räknar inte med att få tillbaka 27-åringen – "jag skulle bli förvånad om hon flyttar hela familjen till Linköping igen" – men själv utesluter hon ingenting än.

– Min sambo är helt på det klara med att om jag vill flytta så kommer vi att flytta, säger Carlén.

Hon har gett sig själv möjligheten att fortsätta med fotbollen genom att hålla sig i form under tiden som hon var gravid. Och det är där hon kommer in på problemen med att bilda familj som elitfotbollsspelare, i synnerhet i en liga som damallsvenskan, där snittlönen 2017 var 10 000 kronor i månaden, enligt en rapport från Sporting Intelligence.

– Vårt kollektivavtal inom damfotbollen är inte det bästa när man väljer att bilda familj. Du blir ju sjukskriven helt enkelt, säger Hilda Carlén.

– Jag kan tycka att det är lite konstigt. Även om man är gravid så är man fortfarande en elitidrottare. Det krävs ganska mycket för att hålla igång under graviditeten.

Inga pengar från klubben

Om hon hade varit skadad hade hon fått 80 procent av sin sjukpenninggrundade inkomst från Försäkringskassan och 10 procent från klubben, säger hon. Nu får hon inga pengar från Linköping.

– Det kan man tycka är lite märkligt. Varför skiljer man på om man är gravid eller skadad? Det är ju samma. Det beror lite på hur man mår, men jag hade turen att må jättebra under min graviditet så jag tränade fram till två dagar innan han kom. Då var jag på gymmet och körde tyngre styrketräning.

Hon tycker att handbollen, där både mamma Margareta, pappa Per och brodern Oscar har representerat landslaget, har löst det bättre på sina håll.

– I Danmark, där har man i sitt kollektivavtal att man får 100 procent från klubben när man är gravid. Det kanske är ett för stort steg men man borde i alla fall kunna ha samma som under en skada.

Lasse Mannheimer/TT

Ålder: 27 år, född i Ystad.

Position: Målvakt:

Klubbar: Hammenhög (2007-2008), LdB/Malmö (2009, 2011-2012), Stattena (2010), Linköping (2010, 2018), Hammarby (2013), Piteå (2014-2017).

Meriter: 9 A-landskamper, med i OS-truppen 2016 och EM-truppen 2017.