Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Kiira Korpi. Bild: OSPORTS
Kiira Korpi. Bild: OSPORTS

Stjärnan om tränaren: "Sadistisk"

En finsk konståkningstränare har stängts av från att vara på tävlingar i ett år efter olämpligt språkbruk och förödmjukande kommentarer.
Nu går den finska stjärnåkaren Kiira Korpi ut och sågar det enligt henne lindriga straffet av tränaren.
– Det finns ett system och som leder till psykiska hälsoproblem och ätstörningar, säger Korpi i en video som hon lagt upp på Instagram.

Det stormar kring konståkningen i Finland. Nyligen stängdes en tränare av och en annan fick en varning. Den förstnämnda får trots allt fortsätta träna konståkare, men får inte vara delaktig i tävlingssammanhang efter sitt övertramp.

Vad den finska tränaren gjort sig skyldig till är att dela ut kränkande och förödmjukande kommentarer till sina åkare. I en intervju med finska Yle berättar bland annat en av tränarens konståkare att han delat in gruppen i "bra och dåliga människor", samt att han ropat till åkare att de "borde dö". Något som också SportExpressen rapporterar om.

– Om man gör något svårt blir det en del misstag och jag har många gånger hört tränaren ropa att ”det vore bättre om du dog”. Efter det började han skratta, säger en åkare till Yle.

"Våldsamt psykiskt våld"

Händelserna har väckt kraftiga reaktioner inom konståkningen i Finland och nu har EM-medaljören Kiira Korpi gått ut på sin Instagram där hon i en tolv minuter lång video tar ställning.

Hon menar att avstängningen av tränaren trots allt innebär att han får fortsätta utanför tävlingssammanhang.

– En tränare som utövar våldsamt psykiskt våld får inte något annat än ett förbud mot att vara på tävlingar. Vad det kommunicerar till idrotten är att du kan bryta mot reglerna men ändå inte hållas ansvarig, säger Kiira Korpi i sin video.

Kiira Korpi menar att tränarens metoder inte är i närheten av vad som kan accepteras.

– Kan det han gör ens kallas för coachingmetoder? Det kanske han tror. Han var verkligen förödmjukande och till och med sadistiskt, säger Kiira Korpi.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.