Emil Jönsson Haag tillsammans med frun Anna Jönsson Haag.
Emil Jönsson Haag tillsammans med frun Anna Jönsson Haag. Bild: JOHANNA LUNDBERG

Stjärnan om barndrömmen: "Enorm press"

Skidstjärnorna Anna Jönsson Haag och Emil Jönsson Haag avslutade sina karriärer för ett och ett halvt år sedan. Nu har paret blivit föräldrar, men planen var att det skulle skett under tiden de var aktiva.
– Vi försökte bli gravida under karriären, men det blev en enorm press. Det planerande snacket i idrottsvärlden om att skaffa barn vid en viss tidpunkt är skrämmande, säger Anna Jönsson Haag i en intervju med SportExpressen.

ANNONS
|

Anna Jönsson Haag har en meritlista med OS-guld, tre OS-silver, tre VM-silver och sju SM-guld. Maken Emil Jönsson Haag sitter inne på ett OS-silver, ett OS-brons, ett VM-silver och två SM-guld.

Skidparet som utöver detta har ett gäng segrar på världscupen hade båda fantastiska karriärer, som de samtidigt valde att avsluta en OS i Pyeongchang förra året.

Nu lever paret livet utanför elitidrottens värld och sedan lite mer än två månader tillbaka är de föräldrar. Sonen Harry föddes i början av oktober, men planen från början var att skaffa barn redan under sina pågående karriärer. Delvis på grund av att de rycktes med i "snacket" som går i skidvärlden.

ANNONS

– Det är väldigt vanligt att man planerar barn efter mästerskap som idrottare. Att ”då och då passar det bra”, ”skaffar jag barn nu, kommer jag bara missa det här mästerskapet”. Så går snacket. Det finns till och med de som berättar för sina sponsorer att de tänker skaffa barn vid en viss tidpunkt, säger Anna Jönsson Haag i en intervju med SportExpressen.

Men så blev det inte.

"Inte redo"

Paret blev inte gravida och påverkades både i och utanför spåren av allt planerande kring när det skulle passa karriärerna som bäst att skaffa barn.

Paret under en träning inför Tour de Ski.
Paret under en träning inför Tour de Ski. Bild: JOHANNA LUNDBERG

– De där tankarna blev stressande. Det blev ett sådant fokus på att försöka bli gravida att jag tappade fokus på skidåkningen. Hela diskussionen blev till slut så jobbig att vi kände att, nej vi är inte redo för det här, säger Anna Jönsson Haag.

Emil Jönsson Haag påverkades också kraftigt av planerandet kring att bli förälder.

– Det var dumt att tro att vi skulle kunna räkna med allt i datum. Men det var så folk resonerade i den värld vi mötte. Jag tycker att det var obehagligt. Man sätter en oerhörd press på sig själv, och att kroppen reagerar hårt på stress, det är ingen hemlighet, säger Emil Jönsson Haag till SportExpressen.

ANNONS
ANNONS