Amanda Zahui.
Amanda Zahui. Bild: MATHILDA AHLBERG

Stjärnan: "Måste följa mig så jag inte blir kidnappad"

Karriären tog den svenska landslagsspelaren Amanda Zahui till Kina. Där har hennes tillvaro vänts upp-och-ned.
– Jag är väldigt isolerad, alltså väldigt isolerad, säger basketspelaren.

ANNONS
|

Amanda Zahui är en av svensk baskets största stjärnor och har varit utomlands under ett par år där det bland annat blivit spel i Ryssland och USA.

Inför den här säsongen blev det ett nytt äventyr. 26-åringen skrev på för det kinesiska laget Shandong där hon är den stora nyckelspelaren. Att det skulle bli en omställning räknade hon med, men inte ens nästan i den utsträckning det blivit.

I en intervju med Sportbladet berättar Zahui att ingen omkring henne pratar engelska och därför måste hon ha med sig tolken "Harry" hela tiden. Däremot inte bara för det språkliga.

ANNONS

– Första dagen sa Harry till mig att han måste följa med mig överallt så att jag inte blir kidnappad. Jag bara "what!?". Jag trodde att han skojade. Om jag går på toa ställer han sig precis utanför dörren, så det är väldigt kontrollerat och isolerat, säger Amanda Zahui till Sportbladet.

Omställningen var i det närmaste för stor för stjärnan som inte alls var långt i från att packa väskorna och lämna den kinesiska ligan.

– De första veckorna var verkligen så här "vad i helvete?". Jag är inte någon som brukar spela för pengarna så jag funderade på om det är värt det att stanna för det, säger hon och fortsätter:

– Jag sa till min agent att jag ville åka hem. Men sedan sov jag på saken och pratade med Gud en massa och kände att jag ska kämpa mig igenom det här till januari. När jag började tänka positivt blev det bättre.

I inledningen av februari spelar det svenska landslaget, med bland andra Amanda Zahui, kval till OS.

ANNONS