Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Amerikanske snabbskrinnaren och lagkaptenen Kendall Coyne Schofield förändrade synen på damhockeyn.

Stjärnan lyfter damhockeyn: "Otroligt att se"

Hon har vunnit fem VM-guld och ett OS-guld – men det var när Kendall Coyne Schofield drog i väg som en blixt på NHL:s skicklighetstävling hon blev en världskändis. På 14 sekunder förändrade hon synen på damhockeyn.

Scenen direkt efter att hon pratat med TT i den mixade zonen vid VM i finländska Esbo säger egentligen det mesta.

Blixtsnabbt dyker en manlig funktionär i 30-årsåldern upp och frågar:

- Är det okej att vi tar en bild?

När han får en nickning och ett leende till svar är lyckan gjord och han tar plats bredvid Coyne Schofield och bränner av en selfie.

I helgen kan den 26-åriga stjärnforwarden leda USA till femte raka VM-guldet och lagkaptenen själv kan ta sitt sjätte. Kanske i en giganternas final mot Kanada.

Hon är en spelare att beundra, men för ishockeyn som sport är hon så mycket mer. Kendall Coyne Schofield är stjärnan som förändrade synen på damerna.

"Förtjänar samma respekt"

Coyne Schofield fick som första kvinna en plats i NHL:s skicklighetstävlingar (skills competition) under All star-helgen i januari, deltog i hastighetstävlingen och åkte jämnt med herrstjärnorna, däribland Elias Pettersson. Hon besegrade till och med Arizonas Clayton Keller och var sekunden efter världens snabbaste man, Connor McDavid.

Det tog 14 sekunder att förändra attityder.

- Just då gick jag bara ut för att tävla, men att se reaktionen och att synen på vår sport förändrats har varit otroligt. Vi förtjänar samma respekt som herrarna, säger hon.

NHL:s klipp på Coyne Schofields åk har 271 000 visningar på Youtube. Amerikanskan tar gärna rollen som ansiktet utåt, men är noga med att lyfta fram hela damhockeyn.

- Det var en ära att bli första kvinnan som fick delta, men det är alla spelare i VM som ska ha cred. Vi visar upp en fantastisk produkt på isen här och det gäller alla tio lagen. Utan den skulle det aldrig ens ha varit ett alternativ att en kvinna skulle få tävla mot männen, säger hon.

Hoppas på proffsliga

VM i Esbo är första tillfället där damhockeyvärlden är samlad efter NHL-evenemanget och Coyne Schofield står i fokus för sin insats.

Damkronornas back Johanna Olofsson säger:

- Det känns som damhockeyn överlag tar stora kliv runt om i världen och USA är lite längre fram än vad vi är. Det är viktigt att vi får synas, så det är superbra det hon gjort. Jag tror att hon har inspirerat så många unga tjejer och det är det vi försöker göra med vår hockey.

Kendall Coyne Schofield var en av förgrundsfigurerna i de amerikanska damernas kamp mot sitt egna förbund när det gällde ekonomisk ersättning och tävlings- och träningsförutsättningar på jämställda villkor.

En strid som vanns. Nu återstår en sak:

- Jag är så förväntansfull på vad framtiden har att ge och hoppas att vi får en proffsliga. Att vi kan gå ned till hallen och fokusera på ishockeyn utan att behöva tänka på att ha ett jobb vid sidan av, säger hon.