Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hampus Lindholm minns ungdomsåren i lilla Jonstorp med ett leende.

Stjärnan har inte glömt rötterna: "Betytt allt"

De är stora NHL-stjärnor och just nu VM-spelare – men allt började i småklubbar på gräsrotsnivå. Backprofilen Hampus Lindholm är fostrad i division 2-klubben Jonstorps IK.

Ta en titt på moderklubbarna hos spelarna i årets VM-upplaga av Tre Kronor och SHL-klubbar som Luleå, Skellefteå och Malmö dyker upp.

Men de är faktiskt ett undantag. Det som sticker ut är att inte mindre än 14 av de 20 spelare som hittills är anmälda i VM-truppen kommer från småklubbar som återfinns i division 1 (tredjedivisionen) eller ännu längre ned.

Här finns klubbar som Lerum, Ore, Sudret, Arvika, Ånge och Spånga.

Jonstorpsprodukten Hampus Lindholm ser fördelar med att ha blivit fostrad i en mindre klubb.

- Du får chansen att spela, det är inte samma konkurrens. Jag fick chansen att spela med två år äldre killar, vi spelade U16 elit mot Frölunda, Linköping och de andra stora lagen. Jag tror inte jag hade platsat i Frölundas U16 när jag var två år yngre. Det var väldigt stort för mig, säger han.

Jonstorp är en klubb från nordvästra Skåne, belägen på Kullahalvön mellan Ängelholm och Helsingborg. Han är själv från det lilla samhället Lerbäcken, en mil från Jonstorp.

"Har format mig"

I dag är 24-åringen till vardags stjärnback i topplaget Anaheim i NHL och tillhör lagets bäst betalda spelare med en årslön på drygt 45 miljoner kronor.

Han lyfter fram sina tränare från ungdomsåren, Bert Larsson och Peter Elander, den sistnämnde förbundskapten för Damkronorna under framgångsåren med bland annat OS-silver.

- De har format mig som back. När man är ung är det svårt att forma sig själv, skridskotekniken och vad tränarna har lärt ut är det som sitter i ryggmärgen. Det är svårt att ändra när man blir äldre, utan man bygger på det man redan har, säger den spelskicklige backen.

Han flyttade till Nordamerika redan 18 år gammal efter att ha spelat de två sista säsongerna i Rögle, där han kom upp i A-laget sista halvåret och var med om att spela upp laget i SHL.

"Kul att ge tillbaka"

Hampus Lindholm är fortfarande engagerad i sin moderklubb. När ishallen skulle renoveras förra året och budgeten inte räckte till gick han och några andra spelare in och hjälpte till med det som fattades. Han har gett en sommarhockeyskola sitt namn och är involverad i den.

- Det är bara kul att kunna ge tillbaka, klubben har gett mig så mycket. Kan jag hjälpa dem på traven och få några fler unga att komma smajlandes till ishallen så är det guld värt för mig, säger Lindholm

Tre Kronor tog efter sitt hektiska spelschema och fyra raka segrar helledigt på torsdagen. Det pratades bland flera av spelarna om en golfrunda. På fredagen är det träning igen inför mötet med Slovakien dagen efter.

Lindholm, lagets poängbäste back med fyra assist, är hyfsat nöjd hittills.

- Vi bygger vidare, det finns fortfarande grejer att arbeta på. Fortsätter vi att jobba på det så vet man aldrig hur långt det kan ta oss. Personligen tycker jag att jag har tillfört det jag ska, stabilt försvarsmässigt och så hänger jag med i anfallen.