Stjärnan: "De dödar sina egna medborgare"

Manchester United-stjärnan Odion Ighalo går till attack mot den nigerianska regeringen, och kritiserar behandlingen av demonstranterna i sitt hemland.
– Regeringen måste sluta döda sina egna medborgare, säger Ighalo.

ANNONS
|

Det var efter Manchester Uniteds vinst mot Paris SG i Champions League-gruppspelet som Ighalo fick frågor om situationen i hemlandet.

– Jag är ledsen, och jag vet inte var jag ska börja. Jag är inte den som pratar politik, men jag kan inte längre vara tyst kring vad som händer hemma i Nigeria, sade Ighalo.

Bakgrunden till utspelet är de stora demonstrationerna som pågår i Nigeria. Demonstranterna vill få stopp på polisbrutaliteten i landet, och använder sig av slagorden "End Sars". Sars, eller Special Anti-Robbery Squad, är en nigeriansk polisenhet som anklagas för att ha dödat, misshandlat och torterat flera demonstranter i oktober.

ANNONS

LÄS MER:Kvarts miljard back för Manchester United

I veckan dödades 20 människor och 50 skadades när polisen öppnade eld mot demonstranter, enligt BBC.

Victor Osimhen, Ighalos anfallskollega i det nigerianska landslaget, har också gått ut och kritiserat regeringen. Han höll upp en tröja med budskapet "End police brutality in Nigeria" efter sitt första mål för sin nya klubb Napoli.

Även Hillary Clinton samt artisterna Kanye West och Skepta har gått ut och fördömt händelserna.

Napolis nigerianska stjärna Victor Osimhen håller upp en tröja med budskapet 'End police brutality in Nigeria'. Arkivbild.
Napolis nigerianska stjärna Victor Osimhen håller upp en tröja med budskapet "End police brutality in Nigeria". Arkivbild. Bild: Alessandro Garofalo/AP/TT

Sars, eller Special Anti-Robbery Squad, är en specialstyrka inom den nigerianska polisen. Protesterna mot polisstyrkan, som anklagas för att ha torterat, misshandlat och mördat nigerianska medborgare, började redan 2017. Under hösten av protesterna tagit fart igen, och antalet döda har stigit enligt Amnesty International.

Demonstranterna vill att polisen ska ta bort specialstyrkan. Sars bildades 1992, och har mellan januari 2017 och maj 2020 mördat 82 nigerianska medborgare, detta enligt Amnesty International.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS