Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Amanda Zahui offrar sin lön i USA för att spela EM med Sverige. Arkivbild

Stjärnan avstår proffslön – för EM-spel

För Amanda Zahui har basket-EM ett pris. Sveriges största stjärna avstår delar av sin WNBA-lön för att spela mästerskapet.

Svenska basketdamerna är inne i de sista förberedelserna inför EM i Riga som inleds den 27 juni. Laget har legat på läger sedan i slutet av maj och nu väntar en sista helg i Spanien, med träningsmatcher mot hemmanationen och Storbritannien.

Men största stjärnan har saknats under uppladdningen.

För på andra sidan Atlanten är Amanda Zahui upptagen med spel i den amerikanska basketligan WNBA. Den 25-åriga centern är het och gjorde i helgen 37 poäng när New York Liberty vann över Los Angeles Sparks med 98–92.

Tillfälligt avstängd

Men till helgen ansluter Zahui, precis som planerat, till landslaget i Spanien. Det har aldrig varit någon tvekan om att centern ska spela EM, trots att hon förlorar rejält med inkomst.

- Vi är jätteglada att hon kommer. Vi hade gärna haft henne här tidigare, men vi ser också att hennes form inte påverkats (negativt) av att stanna i Liberty, tvärtom, säger Fredrik Joulamo, landslagsansvarig.

Enligt reglerna i WNBA kan spelarna att åka hem under säsongen – som pågår mellan slutet av maj och början av september – och representera sitt landslag under mästerskap. Konsekvensen är att de då inte får lön från klubblaget.

"Vi betalar inte"

- Vi betalar inte våra landslagsspelare, med annat än en liten symbolisk ersättning per dag. Det handlar inte om sådana grejer. Det handlar om att Amanda ska vilja och att vi ska presentera en plan. Det har vi gjort från början. Amanda är en del av den här satsningen, och en jätteviktig del. Det har aldrig funnits något tvivel om att hon vill komma till EM, säger Joulamo.

Zahui är inte ensam. Med undantag för två-tre spelare, så har samtliga européer i WNBA valt att spela EM.

- Det hade kunnat uppstå en situation där klubben hade velat bråka, men då tror jag att Amanda i dag har såpass hög status att de inte skulle sätta käppar i hjulet på det sättet, säger han.

Förra WNBA-säsongen, som pågick i drygt tre månader, tjänade Zahui drygt 600 000 kronor. Mellan sommarsäsongerna i USA spelade 25-åringen med den ungerska toppklubben Sopot.