Tampa Bay Lightnings Nikita Kutjerov vann poängligan i NHL och leder det stjärnspäckade ryska anfallet. Arkivbild.
Tampa Bay Lightnings Nikita Kutjerov vann poängligan i NHL och leder det stjärnspäckade ryska anfallet. Arkivbild.

Stjärnparaden lyfter ishockey-VM

De tre bästa målskyttarna i NHL den gångna säsongen finns på plats och tre av de fyra bästa poängplockarna. Ishockey-VM har sällan varit så stjärnfyllt som i år. TT listar tio stjärnor att hålla ögonen på.

ANNONS
|

Det vimlar av profiler i VM i Slovakien som startar på fredagen.

Framför allt finns stjärnparaden på forwardssidan.

Allra mest glänser det om Ryssland som har NHL:s bästa poängplockare i Nikita Kutjerov, ligans bäste målskytt i Alexander Ovetjkin och den bäste målvakten i Andrej Vasilevskij.

Lägg därtill Jevgenij Malkin, Jevgenij Kuznetsov och Ilja Kovaltjuk och ni får den mest stjärnfyllda anfallsbesättningen i VM.

USA har både nutiden och framtiden i sitt lag. Patrick Kane, trea i poängligan, och Johnny Gaudreau, sjua, är stjärnor i dag medan 17-årige forwarden Jack Hughes är morgondagens. Han förväntas gå som nummer ett i draften i sommar.

ANNONS

Ovan nämnda lag är tillsammans med Sverige och Kanada – förmodligen utan skadade 47-målsskytten John Tavares medverkan – de stora förhandsfavoriterna inför VM. Rikard Grönborgs lag ska ju försöka ta sitt tredje raka VM-guld.

Samtidigt finns det stora stjärnor även i de lag som inte förväntas slåss om guld. Tysklands Leo Draisitl, Edmonton, sköt 50 mål och blev tvåa i målligan bakom Ovetjkin och fyra i poängligan med 105 poäng.

Och Danmarks första Stanley Cup-vinnare Lars Eller, Washington, finns också på plats.

Det trängs så många stjärnor i VM att långt ifrån alla får plats här bland tio att hålla ett extra öga på:

1) Nikita Kutjerov, 25 år, forward, Ryssland (Tampa Bay).

NHL:s poängligavinnare är förstås VM:s största stjärna. Vräkte in 128 poäng, 41 mål och 87 assist, den gångna säsongen. Nominerad till Hart Trophy, priset som NHL:s mest värdefulle spelare.

2) Alexander Ovetjkin, 33, f, Ryssland (Washington).

Den ryske målmaskinen gjorde 51 mål den här säsongen, flest i NHL så klart, och åttonde gången i NHL-karriären han gjorde 50 mål eller fler. Gör sitt 13:e VM (!) och jagar fjärde guldet.

3) Andrej Vasilevskij, 24, målvakt, Ryssland (Tampa Bay).

NHL:s vinstrikaste målvakt i grundserien med 39 segrar och nominerad till Vezina Trophy, priset som NHL:s bäste målvakt.

ANNONS

4) Patrick Kane, 30, f, USA (Chicago).

Andra raka VM-turneringen för artisten och poängmaskinen som blev trea i NHL:s poängliga. Vann poängligan i fjolårets VM med 20 poäng på 10 matcher och ledde laget till brons.

5) Henrik Lundqvist, 37, målvakt, Sverige (NY Rangers).

”Kung Henrik” är en av NHL:s bästa målvakter genom tiderna och sexa på listan över antal segermatcher, 449, i historien. Hade en tuff andra halva av säsongen i ett Rangers under ombyggnad. I VM jagar han andra guldet på tre år.

6) Elias Pettersson, 20, forward, Sverige (Vancouver).

Maken till genombrott får man leta efter. Därför är Ångeprodukten också favorit till Calder Trophy, priset som årets rookie i NHL. 28 mål och 66 poäng under sin debutsäsong i NHL. Wow.

7 Leon Draisaitl, 23, forward, Tyskland (Edmonton).

Näst bäste målskytt efter Ovetjkin med 50 mål och gjorde sammanlagt 105 poäng som kedjekamrat till Connor McDavid.

8) John Tavares, 28, forward, Kanada (Toronto).

Sköt imponerande 47 mål i Toronto efter den kontroversiella flytten från NY Islanders. Frågan är om det bli något VM-spel. Tavares skadade en magmuskel på torsdagen och reser hem till Toronto för att läkarundersökas.

9) Oliver Ekman Larsson, 27, Sverige (Arizona).

Försvarsgeneral och fältherre i "Blågult". De största VM-profilerna finns bland forwards, men Arizonas lagkapten och backbjässe är VM:s bästa försvarare. Jagar tredje raka guldet.

ANNONS

10) Ilja Kovaltjuk, 36, forward, Ryssland (Los Angeles).

Jobbig återkomst till NHL när Los Angeles blev ett bottenlag. Kanske får han glänsa nu i landslaget i stället. Senast han spelade internationellt blev det OS-guld i Pyeongchang. Har två VM-guld.

Bratislava, TT:s utsände

ANNONS