Stina Nilsson besegrade Maiken Caspersen Falla till vänster i OS-sprinten. Nu utmanar hon norskan om slutsegern i sprintcupen när den gör omstart i Lahtis på lördagen. Arkivbild.
Stina Nilsson besegrade Maiken Caspersen Falla till vänster i OS-sprinten. Nu utmanar hon norskan om slutsegern i sprintcupen när den gör omstart i Lahtis på lördagen. Arkivbild.

Stina Nilsson vill dra nytta av goda formen

Efter OS-guldet i sprint och de tre övriga OS-medaljerna har Stina Nilsson tagit det lugnt några dagar hemma i Östersund. Men till skillnad mot bland annat Charlotte Kalla tävlar hon i helgen i Lahtis.

ANNONS
|

Vilket OS det blev för Stina Nilsson. Förutom guldet i sprint tog hon två stafettsilver plus det överraskande bronset på 30 kilometer den sista tävlingsdagen. Många minns de starka känslor som vällde upp ur Nilsson efter sprintguldet.

- Men det var just där och då, säger Nilsson på telefon till TT.

TT: Hur rankar du OS-guldet kontra en seger i sprintcupen? Många säger ju att vinna en totalcup är ett bättre bevis på hur bra man är än att vinna en enstaka tävling som VM eller OS?

ANNONS

- För mig var det stora målet i år OS. Annars vill jag bara åka så bra som möjligt.

Kan vinna sprintcupen

Efter tre sprintsegrar i världscupen under säsongen ligger Nilsson på andra plats i sprintcupen, bara åtta poäng bakom OS-tvåan Maiken Caspersen Falla, Norge, och nio poäng före Sophie Caldwell, USA.

- Men det är inget jag tänker på. Jag kan bara påverka hur jag åker så jag tar en tävling i taget.

Tre sprinttävlingar återstår: lördagens fristilssprint i Lahtis, en klassisk sprint i Drammen på onsdag, och så fristilssprinten i Falun om två veckor. Och Nilsson har ett fint finalfacit i sprint. Det har blivit tio raka finalplatser i de senaste sprinttävlingar hon ställt upp.

- Men det är inte relevant. Det är just den aktuella tävling som gäller, säger Nilsson.

ANNONS

Rört sig minimalt

TT: Hur har uppmärksamheten varit hemma i Malung där du växte upp? Det sitter ju skyltar som hyllar dig när man åker genom orten.

- Jag har tyvärr inte hunnit till Malung ännu. Jag åkte direkt till Östersund och har försökt komma in i rätt tidszon och det har gått bra. Tyvärr så har det varit kallt, runt 25-30 minus så det blev inte så mycket skidåkning utan mest löpträning inomhus. Men jag har rört mig minimalt.

TT: Hur är det med övriga återstående världscuptävlingar, kör du dem också?

- Nej, jag avstår 10 kilometer på söndag i Lahtis för att fokusera på sprinten i Drammen. Däremot kommer jag att åka alla loppen i världscupavslutningen i Falun eftersom det är en minitour.

Tävlingarna i Falun avgörs 16-18 mars.

TT

Fakta: Stina Nilsson

Född: 24 juni 1993.

Klubb: IFK Mora.

Främsta meriter: OS: guld i sprint, silver i sprintstafett och stafett, brons i 30 km 2014, brons i sprintstafett 2014. VM: silver i sprint, sprintstafett och stafett 2015, stafett 2017. 17 segrar i världscupen.

ANNONS