Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stina Nilsson, till höger, tränar sig själv, men tar gärna råd från landslagskompisen Charlotte Kalla.

Stina Nilsson lyssnar på Kalla

Stina Nilsson går sin egen väg i landslaget. När de andra åkarna coachas fram av sina tränare lägger hon upp sin egen träningsplan. Men det finns en person hon lyssnar på: Charlotte Kalla.

Skidstjärnan Stina Nilsson är på landslagsläger i Torsby och njuter av att inte behöva vara bäst. Därför försöker hon undvika att tänka på kommande vinter och VM i Seefeld.

- För mig är det viktigt att inte alltför tidigt blicka in på vintersäsongen utan bara fokusera på sommarträningen. Jag vill få ett andrum över att inte alltid behöva bara bäst, säger Stina Nilsson, som är sin egen tränare.

Djupt rotat

Det gör henne speciell i landslaget. När de andra landslagskollegorna följer råden från sina tränare, lägger Nilsson upp sin egen träningsplan.

- Jag har alltid varit min egen tränare. Det ligger djupt rotat hos mig och jag har bra magkänsla för vad som ska göras, säger hon.

Samtidigt säger Stina Nilsson att hon har bollplank. I fjol var det landslagets damtränare Ole Mårten Iversen. I år är det förbundskaptenen Rikard Grip.

- Det är bra att kunna prata med någon som inte har någon känslomässig relation till mig och kan se objektivt på hur jag åker.

TT: Hur mycket lyssnar du på råden från Rikard Grip?

- Först lyssnar jag inte om vi är oeniga och går vidare. Men samtidigt har Rikard Grip satt ett frö i mig som gör att jag sedan börjar argumentera med mig själv. Ofta landar jag i min egen övertygelse, även om det kan ligga något i vad han säger. Men jag har ingen stolthet och kan lyssna.

Upplägget

Stina Nilsson har fått alltmer erfarenhet vilket också påverkar hennes upplägg inför kommande säsongen. Upplägget innehåller tre etapper.

Etapp 1: Det är först i september hon börjar tänka på säsongspremiären.

Etapp 2: Ett skede som inleds efter de första världscuptävlingarna i december med fokus på hemmaträning vid årsskiftet och i januari. Därför kommer hon att avstå Tour de Ski.

Etapp 3: Slutladdningen inför mästerskapet när landslaget åker på uppladdningslägret.

- Inför OS gjorde jag det här upplägget och det fungerade mycket bra. Det var en lärdom av förberedelserna inför VM i Lahtis då jag den säsongen var bäst vid fel tillfälle. En annan viktig erfarenhet är att jag inte kommer att åka Tour de Ski en mästerskapssäsong.

Lyssnar på Kalla

Det finns en person som Stina Nilsson gärna lyssnar på: Charlotte Kalla, som nu är med i landslaget under hela försäsongen.

- Det är mycket bra. De senaste dagarna har jag insett hur mycket gemensamt vi har, med liknande förutsättningar kring skidåkningen.

- Charlotte och jag har haft många givande samtal om exempelvis möten med sponsorer och andra kring skidåkningen. Det är så bra att kunna lyssna på henne, med tanke på att hon har en så stor erfarenhet av skidåkarlivet.