Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/2

Stina Nilsson backar Moa Hjelmer – kritiserar kroppsfixeringen

Moa Hjelmer, 29, kritiserade nyligen kroppsfixeringen inom idrotten. Nu får hon stöd av svenska skidskyttestjärnan Stina Nilsson, 26.
– Det finns alldeles för mycket normer om hur en idrottskropp ska se ut, säger Nilsson till Expressen.

Friidrottsstjärnan Moa Hjelmer har tidigare i maj kritiserat den kroppsfixering som hon tycker finns inom idrotten.

Det här var en del av det hon skrev på Instagram:

"Man skall se atletisk ut oavsett vilket sport man utövar på elitnivå." Jaså? Ja här har ni iallafall en j*vligt snabb och elitidrottande kropp som också hänger och flänger i svängarna".

LÄS MER: Moa Hjelmer om kroppshetsen: "Man blundar för olämpliga saker"

När GP ringde upp utvecklade Hjelmer.

– Jag tror att det är ett utbrett problem i hela idrottsvärlden. Idrott går ju ändå ut på att man jämför sig med andra resultatmässigt. Det är ju en grund i all idrott och där är klivet till att jämföra sig med hur man ser ut inte så stort. Det är inte nåt som uttalas högt utan det är mer oskrivna normer som finns och som kanske framför allt unga personer har svårt att hantera. Man tittar på de som är bäst och som hållit på i massa år och börjar i fel ände.

Nu är det ytterligare en svensk idrottsstjärna som ställer in sig i kritiken mot kroppsfixeringen. Den tidigare längdskidåkaren och nyblivna skidskytten Stina Nilsson är helt på Hjelmers linje.

– Jag håller med Moa helt och det är bra att hon lyfter frågan. För det finns alldeles för mycket normer om hur en idrottskropp ska se ut, säger Nilsson till Expressen.

LÄS MER: Bytet har gett Stina Nilsson en nytändning

Samtidigt beskriver hon att det är ett problem kring hur man ska hantera sin kropp som elitidrottare.

– Det är svårt, våra kroppar är våra verktyg. Och det är en extremt skör balansgång mellan att den ska vara så bra anpassad som det bara går, till att den ska klara de fysiska kraven som vi ställs inför.

– Samtidigt som kroppen ska hålla i längden, det är verkligen jättesvårt att hålla sig på rätt nivå, säger Stina Nilsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.