Steve Thompson minns inte VM-guldet

Steve Thompson var med och säkrade Englands enda världsmästartitel i rugby. Nu menar han att hjärnskakningarna har lett till att han drabbats av demens och inte minns något från den historiska turneringen.
– Det är bara borta, säger han till BBC.

ANNONS
|

En gång har England vunnit världsmästerskapen i rugby, det var 2003. En stor dag för en nation där sporten är omåttligt populär.

Det engelska landslaget återvände hem från Australien och hyllades som hjältar. Gatorna fylldes av fans, omkring 750 000, som ville se landslagets parad i London.

Senare fick hjältarna även hälsa på hos Drottning Elizabeth.

Minnesvärda dagar skulle många tycka, så även Steve Thompson som var med och bärgade VM-guldet.

Problemet: Han minns inget.

Drabbats av demens

Hjärnskador, åsamkade av ett stort antal hjärnskakningar, menar han har lett till att han drabbats av demens. Och därmed inte har något minne av den stora segern 2003.

ANNONS

Han berättar att han nyligen, för första gången på 17 år, såg matchen i repris.

– Det är som att jag ser matchen som England spelar och jag ser mig själv där, men jag var inte där. För det är inte jag, säger han enligt BBC.

Han berättar vidare:

– Det är bara konstigt. Människor pratar om historier, och sedan VM har jag pratat med pojkarna som var där, och du plockar upp historier, och sedan kan du prata om det, men det är inte jag som är där, det är inte jag gör det, för det är bara borta.

Vittnar om mängder av hjärnskakningar

I en intervju med The Guardian berättar han att en läkare frågade honom hur många hjärnskakningar han haft, varpå han svarade att han troligtvis hade en hjärnskakning varje träning.

Han ger även ett skräckexempel över hur han kunde slockna under träningarna.

– Mängden huvudsmällar jag hade under träning... jag var känd för det. ”Han sover lite bara, han kommer igång om en minut, säger han.

Tillsammans med sju andra spelare har nu Steve Thompson valt att kräva ett skadestånd på miljontals pund (en miljon pund motsvarar omkring elva miljoner svenska kronor) av de styrande organen av engelsk och walesisk rugby, samt världsorganisationen World Rugby, det skriver bland annat BBC.

ANNONS

Första i sitt slag

Gruppens advokater räknar med att ytterligare 80 spelare, mellan åldrarna 25 och 55, kan ha drabbats. Aldrig tidigare har något liknande gjorts, skriver BBC som menar på att sporten kan komma att förändras av detta.

World Rugby kommenterar det hela följande:

– Vi kommenterar inga spekulationer, men World Rugby tar spelarsäkerheten på stort allvar och implementerar skadeförebyggande strategier baserat på den senaste vetskapen, forskningen och bevisen, säger man till den engelska kanalen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS