Världsstjärnan Henrik Stenson, 41, är Sveriges främste herrgolfare genom tiderna. Närmast ska han försöka försvara sin titel i majortävlingen British Open på Royal Birkdale utanför Liverpool.
Världsstjärnan Henrik Stenson, 41, är Sveriges främste herrgolfare genom tiderna. Närmast ska han försöka försvara sin titel i majortävlingen British Open på Royal Birkdale utanför Liverpool.

Stenson vårdar sitt varumärke ömt

Henrik Stenson är Sveriges främste herrgolfare genom tiderna och en av världens största i nuläget. Ett varumärke han inte gödslar med.

ANNONS
|

Solglasögonmakare, bandesigner och barnboksförfattare. Om han så önskar kan världsstjärnan Henrik Stenson, 41, sätta flera epitet på sin golfbag än just golfproffs.

- Hur jag hinner med allt? Gör man det? Nä, men det gäller att ha duktigt folk runt omkring sig och det har jag, säger Stenson till TT och fortsätter:

- Men det krävs ju engagemang och jag vill vara engagerad, annars är jag inte intresserad av att sätta mitt namn på något. Jag måste vara involverad för att stå för något. Jag skriver ju inte exempelvis Henrik Stenson på en golfbana som någon annan har gjort.

ANNONS

"Förmedla ett budskap"

Projekten är kopplade till golfen på ett eller annat vis. Exempelvis barnboksfiguren "Henke golfmus" ska motivera barn att tro på sig själva.

- Det är ju ett skapande oavsett om det rör sig om bandesign, glasögon eller en barnbok. Du kan vara med och påverka och förmedla ett budskap eller en design. Solglasögon ville jag vara med och ta fram för att det är en produkt som jag har använt hela min karriär och det är en viktig produkt som skyddar ögonen. Jag vill tro att jag har perfekt syn för att jag skyddat mina ögon alla de tusentals timmar jag varit utomhus de senaste 20 åren.

Det egna golfspelet är naturligtvis fortfarande det som prioriteras först och i fjol skrev Stenson historia när han genom British Open-segern på Royal Troon blev Sveriges förste manlige majorvinnare. Redan innan dess var 41-åringen landets mest framgångsrike herrgolfare:

  1. Hans 15 titlar på världstourerna är fler än någon annan svensk.
  2. Stenson är ensam i världen om att ha vunnit totalsegern på Europatouren och USA-tourens slutspel under en och samma säsong (2013). Han vann dessutom hela Europatouren även 2016.
  3. Ingen annan svensk har varit lika högt upp på världsrankningen som när han var världstvåa 2014.
  4. Stenson blev Sveriges förste OS-medaljör i golf genom sitt silver i Rio de Janeiro i fjol.

Fem år kvar?

TT: Hur länge till ser du att du håller på?

- Jag har ju full status i fem år till på alla majors i och med segern förra året. Det är väl där någonstans vi kan prata om när det gäller min aktiva karriär. Men det är alltid svårt att sia om framtiden. Det är flera bitar som spelar in. Det handlar ju om att vara skadefri och det handlar om att vara konkurrenskraftig. Och att hälsan och motivationen finns där också, säger han.

ANNONS

Att åka världen över för att enbart delta i tävlingar utan att ha en vinstchans är inte aktuellt.

- Jag gillar fortfarande att stå och träna och slå det där perfekta bunkerslaget precis som jag vill ha det. Men att stå där och träna för att bli 40:e man, det funkar inte. Känner jag att jag presterar bra, men ändå inte har en chans att vinna en tävling – då tror jag att det går väldigt fort utför.

Brinner för hettan

Under fem år hinner Stenson spela ytterligare 20 majortävlingar och han gör gärna ett OS till i Tokyo 2020. Just nu spelar han Scottish Open, genrepet inför nästa veckas British Open på Royal Birkdale dit Stenson åker som regerande mästare.

- Målsättningen är ju att kunna ge mig själv några bra chanser att vinna ytterligare majors under min karriär. Jag brinner ju för den där hettan, nervositeten och adrenalinkicken du får när du är med i de sista bollarna och det ska avgöras. Det är ju det som är intressant när du har varit där så många gånger tidigare och har lyckats att avsluta på ett bra sätt, säger Henrik Stenson.

ANNONS

Som under söndagen på Troon i fjol. I den klassiska duellen med Phil Mickelson, USA, i kampen om bucklan Claret Jug gick Stenson på 63 slag – den bästa avslutningen av en vinnare i British Open-historien.

TT

Fakta: Henrik Stenson

Född: 5 april 1976 i Göteborg.

Bor: Lake Nona, Orlando, Florida.

Familj: Frun Emma, barnen Alice, Lisa och Karl.

Världsrankning: 7.

Största meriter: Seger i British Open 2016, OS-silver i Rio de Janeiro 2016, totalseger i Fedex cup (2013), totalseger i Race to Dubai 2013 och 2016, två Ryder Cup-vinster (2006, 2014), 11 segrar på Europatouren, 4 segrar på PGA-touren.

Främsta placeringar i majortävlingar, US Masters: 14:e (2014). US Open: 4:a (2014). British Open: 1:a (2016). PGA-mästerskapen: 3:a (2005, 2004).

Övrigt: Tilldelades bragdguldet 2016 för vinsten i British Open – den första svenska herrspelaren som vunnit en majortävling i golf. Vann Jerringpriset 2013.

Fakta: Flest vinster på herrtourerna

Svenska herrgolfare med flest vinster på Europatouren och USA-touren (segrar på Europatouren inom parentes):

15: Henrik Stenson (11).

11: Robert Karlsson (11).

9: Jesper Parnevik (4), Alex Norén 9 (9).

6: Anders Forsbrand (6), Per-Ulrik Johansson (6), Niclas Fasth (6), Peter Hanson (6), Carl Pettersson (1).

5: Jarmo Sandelin (5).

4: Fredrik Jacobson (3), Mathias Grönberg (4).

Totalt har 21 svenska herrspelare tagit hem sammanlagt 107 tävlingar på Europatouren. På USA-touren har 9 svenskar vunnit sammanlagt 24 tävlingar.

Källa: Svensk Golf.

Fakta: Spelare som försvarat sin titel

Totalt har 16 spelare lyckats försvara sin titel i British Open sedan starten 1860. Här är alla som lyckats sedan 1950:

Padraig Harrington, Irland 2007–2008.

Tiger Woods, USA 2005–2006.

Tom Watson, USA 1982–1983.

Lee Trevino, USA 1971–1972.

Arnold Palmer, USA 1961–1962

Peter Thomson, Australien 1954–1955–1956.

Bobby Locke, Sydafrika 1949–1950.

Fakta: British Open

Årets majortävling British Open avgörs på Royal Birkdale utanför Liverpool 20–23 juli. Här är de tio årens senaste vinnare:

2016: Henrik Stenson, Sverige.

2015: Zach Johnson, USA.

2014: Rory McIlroy, Nordirland.

2013: Phil Mickelson, USA.

2012: Ernie Els, Sydafrika.

2011: Darren Clarke, Nordirland.

2010: Louis Oosthuizen, Sydafrika.

2009: Stewart Cink, USA.

2008: Padraig Harrington, Irland.

2007: Padraig Harrington, Irland.

ANNONS