Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stenson prisad – men utan Jerringpris

Henrik Stenson spelade sitt livs golf när det gällde som mest. På Idrottsgalan prisades han för segern i British Open.

Florida-bon Henrik Stenson hann med en kort mellanlandning i Stockholm på väg till årets första tävling som inleds i Abu Dhabi på torsdag.

Han behöver inte lämna huvudstaden tomhänt.

Att Stenson skulle tilldelas Bragdguldet var klart sedan tidigare och i Globen fick han också ta emot priset som Årets manlige idrottare.

- Det är alltid kul att få uppskattning för prestationerna och framgången som man har haft, säger 40-åringen.

Däremot fick han inte priset för Årets prestation – det gick till Jenny Rissveds – och tvingades dessutom ge sig i kampen om Jerringpriset. Stenson blev tvåa bakom skrällen Peder Fredricson.

- Det var väl en liten skräll att Sarah inte var med till de sista två, säger Stenson.

Inte bitter

Han betonade att han inte var det minsta "Tony Rickardsson-bitter" över andraplatsen bakom Fredricson.

- Golfen har många anhängare, men ridsporten har också otroligt många anhängare. Det är ju folkets pris, det är den som får flest röster som får det. Det är bara att gratulera, säger Stenson.

- Det blev ganska bra spridning på priserna i alla fall, alla fick med sig någonting hem.

Henrik Stenson var en av galans huvudpersoner och det var många idrottslegendarer som ville berömma och växla några ord med den ganska sällsynte Sverige-gästen.

- Det är ju en av höjdpunkterna givetvis, jag vet att det är många av de aktiva och före detta aktiva som spelar golf och följer golfen, säger Stenson.

- Det är jättekul att kunna träffa killar och tjejer som jag inte ser speciellt ofta, det blir egentligen bara här kanske om de inte kommer ut till någon tävling någon gång. Det är lite gammal "school reunion"-känsla.

Historisk Open-seger

Stenson tog silver när golfen var tillbaka på OS-programmet i Rio och kammade också hem totalsegern på Europatouren. Men det som gör 2016 till ett oförglömligt och historiskt år är segern i British Open på Royal Troon, den efterlängtade första svenska majorsegern någonsin på herrsidan.

När Stenson till slut fick lyfta en majorbuckla – klassiska "The Claret Jug" – var det efter en duell som golfvärlden sent ska glömma. Svensken och amerikanen Phil Mickelson stod i en klass för sig och det avgörande slutvarvet på söndagen var en uppgörelse som hade det mesta. Mickelson spelade fenomenalt, det var bara det att Stenson spelade ännu bättre och vann efter att ha gjort tio birdies under sin runda på 63 slag. Det totala segerresultatet, 20 under par, var dessutom det bästa någonsin i British Open.

"Varmast om hjärtat"

TT: Du kunde spela ditt livs golf när det gällde som mest. Hur förklarar du det?

- Vill man någonting extremt mycket, så kan man få det att hända. Jag har alltid trott att det skulle gå vägen att vinna en major och kanske British Open, som har legat varmast om hjärtat, säger Stenson.

- Det gäller att ha en tro på sig själv, men också givetvis att man har spelet på plats vid rätt tillfälle. Sista fem hålen på söndagen var vi totalt inne i "zonen" och så bra mentalt som man kan vara.

Stenson räknar med att ha fyra fem år kvar på toppnivå och är inte mätt efter fjolårets succé.

- Det är en karriär nu som egentligen har innehållit allting, så vi kan inte vinna andra typer av tävlingar. Vi kan bara vinna fler och det är det jag satsar på de sista åren i karriären – att vinna fler majors, säger han.