Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Stenson försöker kopiera segerreceptet

Henrik Stenson kopierar förberedelserna från fjolårets succé. Att upprepa segern i British Open blir desto svårare.

Det som fungerade förra året fungerar troligen även i år. Så har Henrik Stenson resonerat inför titelförsvaret på Royal Birkdale. Därför var han och testade British Open-banan i två dagar i början av förra veckan och spelade därefter Scottish Open.

- I mina fyra senaste The Open har jag spelat Scottish Open veckan innan två gånger – och sedan blivit etta och tvåa. Och de två gångerna jag inte spelade Scottish hamnade jag runt 40:e plats i The Open, säger han.

- Så det är avgörande. Att spela veckan inför en major är idealiskt för mig och speciellt med linksgolf, det är ett speciellt tankesätt hur man ska landa bollen och slå slagen i vindarna. Man går inte från att spela på grus direkt till att spela Wimbledon.

Att kan kommer till Royal Birkdale och redan kan banan underlättar också. Nu nöjer sig Stenson med att spela nio hål på tisdagen och ytterligare nio på onsdagen.

- Även om man inte hade varit titelförsvarare den här veckan så är det långa inspelsdagar, folk överallt och selfies och autografer. Att behöva vara där ute i sex timmar och spela in i två dagar suger för mycket energi.

"Bygger upp frustration"

Inför de majortävlingar som har spelats tidigare i år har förberedelserna däremot inte varit optimala. Till US Masters kom han med en missad kvalgräns i bagaget och inför US Open tog han spelledigt sista veckan på grund av deltagandet i Nordea Masters hemma på Barsebäck.

Förberedelserna inför The Open är alltså på plats och Stenson utstrålar harmoni mitt i uppståndelsen kring den regerande mästaren. Men frågan är hur det är med spelet, som inte har nått några toppnivåer under 2017.

- När man vet hur bra man kan spela så vill man såklart komma dit allt oftare. När det inte händer, som det har varit i år, så är det ganska naturligt att det bygger upp lite frustration, säger Stenson.

- Jag jobbar på att få tillbaka stabiliteten och om det kommer vara tillräckligt den här veckan kan jag inte säga. Men jag kunde inte säga att jag skulle vinna inför veckan förra året heller.

TT: Känner du samma hunger nu som innan du vann British Open?

- Det är väl alltid att det kanske någonstans blir ett litet tomrum, när man uppfyller något som man har haft med sig hela sin karriär, säger han.

- Det här var ju egentligen det sista som stod på min lista, så det är klart att det kan behövas lite omjusteringar i de långsiktiga målsättningarna. Men det är mer att det blir så otroligt mycket runt omkring, vilket tar energi och tid och fokus från att ge sig själv bästa förutsättningar att spela och träna.

Utlovar fallskärmshopp

Det långsiktiga målet är nu i stället att vinna en andra major. När British Open spelades senast på Royal Birkdale, 2008, slutade Henrik Stenson trea samtidigt som irländaren Padraig Harrington försvarade sin titel.

- Både han och Tom Watson (1983) har väl försvarat här på Birkdale, så det kanske är ett gott omen, säger den svenske världsåttan.

Om Stenson vinner igen lovar han att ta med sig segerbucklan på en riktig åktur.

- Jag har gett ett officiellt löfte att om jag vinner The Claret Jug igen ska jag hoppa fallskärm med den. Jag vet inte vad som blir svårast, att vinna igen eller att hoppa efteråt. Tanken skrämmer mig lite, men det stoppar mig inte från att försöka vinna.