Henrik Stenson under förra veckans tävling på USA-touren. Den här veckan vilar han sin smärtande armbåge.
Henrik Stenson under förra veckans tävling på USA-touren. Den här veckan vilar han sin smärtande armbåge.

Stenson drar sig ur USA-tourtävling

Henrik Stenson hade behövt vinna veckans golftävling på USA-touren i New Jersey för att kunna ta en direktplats till Ryder Cup. Nu kommer han inte ens till spel.

ANNONS
|

Enligt CBS drar sig den svenske golfstjärnan ur tävlingen, som är den första av fyra slutspelstävlingar, på grund av armbågsproblemen. Stenson ska ha sagt under förra veckans tävling, där han slutade på 20:e plats, att han inte kunde gymträna ordentligt.

Stenson fick ont i armbågen tidigare i somras och missade Scottish Open, genrepet inför British Open.

Om 1,5 vecka ska Europas Ryder Cup-kapten Thomas Bjørn ta ut sin tolvmannatrupp – fyra spelare från Europatourlistan, fyra från världslistan och fyra wildcard. Stenson sade till Reuters att han hoppades få ett wildcard.

ANNONS

- Bjørn har mitt nummer. Jag får sitta vid telefonen och vänta, sade Stenson.

Ryder Cup, tävlingen mellan Europa och USA, avgörs utanför Paris i slutet på september.

CBS utesluter inte att Stenson kommer till spel senare i USA-tourens slutspel, Fedex cup. Han är just nu på 50:e plats på touren. Är han bland de 100 bästa på rankningen nästa vecka får han spela i tävlingen i Boston. Stenson vann slutspelet 2013.

TT

Fakta: USA-tourens slutspel

USA-tourens slutspel, Fedex Cup, omfattar fyra tävlingar som spelas i augusti–september. Slutspelstävlingarna ger fyra gånger så stor belöning – 2000 poäng till segraren – som en ordinarie tourtävling vilket möjliggör stora omkastningar på "ledartavlan".

Säsongens 125 bästa spelare är kvalificerade till den första tävlingen, de 100 bästa går vidare till den andra, 70 spelar den tredje och topp 30 gör upp om titeln i den sista.

Till finaltävlingen görs en omseedning som ger alla 30 en teoretisk chans att vinna sammanlagt. De fem bästa inför avgörandet på East Lake-banan i Atlanta har allt i egna händer och tar hem titeln vid seger.

Slutspelet har en prispott på 35 miljoner dollar, motsvarande 320 miljoner kronor. Segraren får 10 miljoner dollar, tvåan 3 miljoner och trean 2 miljoner. Dessutom har varje tävling 8 miljoner dollar i prispengar att fördela.

ANNONS