Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Henrik Stenson showar inför Ryder Cup – som han tror kan bli den bästa upplagan någonsin av tävlingen.

Stenson: "De två bästa lagen någonsin"

Årets Ryder Cup har förutsättningar att bli något extra. Kanske till och med den bästa upplagan genom tiderna.

Det är inte bara Tiger Woods enormt hajpade comeback som gör att det är upplagt för att det ska bli en minnesvärd batalj mellan Europa och USA på Le Golf National utanför Paris.

Sett till rankning, meriter och form kommer båda lagen med klart starkare lag än för två år sedan. Ett av flera kvitton på det är att hela topp 10 på världsrankningen – och 17 av de 18 bästa – för första gången någonsin finns med i Ryder Cup.

Dessutom är den franska banan som byggd för att arrangera tävlingen. Området kring första tee och flera av de spektakulära sluthålen (15, 16 och 18) skapar en stadionliknande gryta, där det kan byggas upp en otrolig stämning framåt helgen.

- Förutsättningarna finns ju där, säger Henrik Stenson.

- Det är en av världens häftigaste städer, det är en fantastisk läktare och det kommer vara något alldeles speciellt att gå upp på första tee. Det är en bana som är tuff och på papperet är det väl det två bästa lagen någonsin, från båda sidorna.

Äldst i Europalaget

Stenson har en del att jämföra med. Han debuterade i golfklassikern på irländska K Club 2006 och har sedan också varit med 2008, 2014 och 2016. Svensken och Ian Poulter, båda födda 1976, är äldst i det Europalag som ska försöka vinna tillbaka bucklan efter förlusten på Hazeltine för två år sedan.

Och Stenson har ett gott råd för att minska pressen på lagets fem Ryder Cup-debutanter.

- Padraig Harrington sade till mig inför 2006, när jag debuterade, att man inte behöver spela lika bra som man tror, säger han.

- Om man genom åren har följt den här matchen på tv, precis som när man kollar golf generellt, så klipper de alltid in alla puttar som går i och alla bra slag. Det blir som en highlights-grej. Då kan man kanske lätt få en lite felaktig bild, att man måste gå ut och spela på 63 eller 65 slag för att ha en chans att vinna mot Rickie Fowler eller Brooks Koepka. Men man vinner matcher på 71 slag också och framför allt på den här banan tror jag definitivt att man kan vinna matcher på 71 (banans par).

Banan ska passa Europa

USA, vars spelare har vunnit sex av de sju senaste majortitlarna, är favorit att vinna på europeisk mark för första gången sedan 1999. Men Le Golf National har medvetet trimmats för att passa Europalaget bättre än det amerikanska, som generellt sett kan vara lite svagare från tee men starkare på greenerna.

- Det är ju tanken, absolut. Det är den möjligheten hemmalaget har och USA gjorde rätt så stora justeringar på Hazeltine, de trimmade bort all ruff och var till och med inne och klippte i träden för att göra det brett och öppet och mer spelbart. Sedan satte de alla flaggor lätt och gjorde det mer till en puttävling eftersom de visste att de är starkare på greenerna, säger Stenson.

- Här är det helt klart en annan typ av bana och ruffen är riktigt seg. Sedan har vi hemmapubliken i ryggen och många av våra spelare har spelat French Open här genom åren. Det kommer göra sitt till.