Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ingemar Stenmark vill inte uttala sig om ett OS i Sverige 2026.

Stenmark uttalar sig inte om OS 2026

Anja Pärson är en av många svenska elitidrottare som är knutna till Sveriges OS-ansökan 2026. Men den internationellt mest kände svenske alpine stjärnan vill inte uttala sig om ett svenskt OS om sju år.

En källa säger till TT att Sveriges olympiska kommitté, SOK, försökt få legendaren att medverka som ambassadör för Sveriges OS-ansökan.

- Vi har frågat men han har varken sagt ja eller nej, säger en person med insyn men som vill vara anonym.

Magin kring Stenmark, snart 63, är fortfarande stark 30 år efter hans sista säsong i den alpina världcupen. Svenska och internationella medier flockades kring honom på en pressträff inför tisdagskvällens veterantävling under VM i Åre.

Pärson pratade varmt om OS

På plats var även Anja Pärson. Till skillnad från Stenmark marknadsförde hon ivrigt ett OS i Sverige om sju år, med merparten av de alpina grenarna förlagda till Åre.

Stenmark, som bland annat tog 86 världscupsegrar, två OS-guld och tre VM-guld under sin karriär, var inte intresserad av att prata OS.

TT: Hur ser du på Sveriges OS-ansökan?

- Inga kommentarer.

TT: Varför det?

- Inga kommentarer.

En slovensk TV-reporter ställde samma fråga på engelska.

- Jag fick frågan tidigare, men vill inte kommentera det, säger Stenmark.

"En stor dröm"

Anja Pärson pratade desto varmare om ett vinter-OS i Sverige.

- OS är en stor dröm för alla aktiva. Vem skulle inte vilja ha ett hemma-OS? Hade jag fått bestämma under min karriär hade jag absolut velat tävla hemma.

- Jag hoppas att Sverige kommer att kunna få det och att vi gör det på ett bra sätt, att det inte blir så stor press på allmänheten och för alla skattebetalare – och allt vad det nu diskuteras om. För vikten av att ha ett OS på hemmaplan, idrottsmässigt för Sverige, är enorm.

- För alla barn och ungdomar att se på det och vara närvarande kring den olympiska känslan, säger Anja Pärson.

TT: Har VM hittills varit bra reklam för ett OS i Åre?

- Det tycker jag. Sverige som arrangörsland är otroligt duktigt. Vi ställer väldigt höga krav, här ska det alltid vara "top notch" och det är det också. Sverige är stolt över att vara arrangörsland och jag tycker att man gör ett extremt bra jobb här.

Hoppas på mer publik

- Nu är det bara att hoppas att det kommer ännu mer publik andra veckan och ännu mer stämning. Då kommer det här mästerskapet att ha varit jättebra.

TT: Hur kommer du att jobba för att Sverige får OS?

- Jag har sagt att jag är stöttande för ett OS här och sedan får vi se vart det bär, säger Pärson som är en av 25 hittills utsedda ambassadörer för ett svenskt OS 2026.

I mars ska den formella ansökan överlämnas till Internationella olympiska kommittén, IOK. I juli tas beslutet vem som arrangerar vinter-OS 2026.