Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Stenmark dödshotades: "Jätterädda att det skulle läcka ut"

De enorma framgångarna för Ingemar Stenmark fick honom att ta emot flera hot under karriären. Stenmark ska ha fått ett direkt dödshot genom ett brev postat till hans föräldrar, skriver Aftonbladet.

Ingemar Stenmark dominerade den alpina världen under många säsonger. Framgångarna ledde till att skidstjärnan fick motta flera hot under karriären. Det grövsta kom i april 1978 då hans föräldrar fick ett brev skickat hem till sig – ett direkt dödshot. I hotet var det tydligt att Stenmark skulle byta skidmärke.
Brevet ska ha varit undertecknat: "före detta torterade fångar", skriver Aftonbladet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Calle Briandt, dåvarande ordföranden i Svenska skidförbundets alpina kommitté, lämnade brevet till Säpo.
– Han lämnade in brevet till Säpo. Ustasja var rysligt farliga vid den här tiden. Ja, det var väldigt hårdnackade pojkar, men Säpo gjorde en utredning utan att se någon hotbild: ”Nej, det finns ingen substans. Det här behöver ni inte vara rädda för", säger sonen Ola Briandt till Aftonbladet.

Skidförbundet oroade sig mycket för att brevet och dess innehåll skulle bli allmänt känt.
– Det dök upp som en bomb och följdes av väldigt mycket hysch-hysch. De var jätterädda för att det skulle läcka ut till pressen, säger Briandt.

Enligt tidningen ska polisen ha uteslutit hotet från Ustaja och istället misstänkt någon av Elans (skidmärket) konkurrenter.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.