Stenberg: Hasse Backe vinner tv-kampen

ANNONS
|

Isabelle Gulldén – profil i Rio 2016

Hasse Backe – vinnare i tv-kampen

Johanna Frändén – bortslarvat ess

O Det är alltid lika fascinerande att följa utvecklingen av ett fotbolls-VM. Bara en dryg vecka in i turneringen har nästan alla, precis som vanligt, en tvärsäker åsikt om vilket lag som blir mästare. Många rycks med och blundar inför historiens lärdomar.

ANNONS

Konsten att vinna VM handlar om att toppa formen till den sjunde matchen, finalen om tre veckor (13 juli). I dag är Holland och Tyskland populäraste ”VM-smakerna”, men mycket hinner hända innan Sepp Blatter visslas ut på Maracana för sista gången.

O Så långt har det gått, att när Fred fuskar till sig en straff och lurar en domare från Japan med en bedräglig filmning – då är det rättskiparen som blir korsfäst.

Fotbollens förlorade moralkompass och sinne för fair-play speglar en idrottsvärld, där inställningen ”seger till varje pris” gör att tv-tittaren misstänker ruffel och båg i nästan varje stort mästerskap.

O Tv-bilderna från VM-arenornas läktare är helt obegripliga. Inga bengaler och inga maskerade fans med uppfällda huvor. Bara en massa fånigt lyckliga fotbollsälskare – varvat med gamla arkivklipp (?) på vågen!

Finns det ingen som helst supporterkultur i Brasilien?

O Fotbollen är nyckfull och överraskande femettor en del av Spaniens VM-historia. Hollands målkalas i första gruppmatchen friskade upp minnet av en annan 5-1-match med Spanien, där det var lika självklart att lida med förloraren.

Spaniens 5–1-kross av Danmarks hyllade VM-charmörer i slutspelet 1986 följdes av dråplig komik i väntan på presskonferensen. Innan fyramålsskytten Butragueno dök upp på podiet i det bakugnsheta plåtskjulet utanför stadion i Querétaro trampade rastlösa journalister omkring i den syrefattiga lokalen, de flesta pressade av en hotande deadline.

ANNONS

När en sidodörr öppnades och en liten krullhårig, ung man i Spaniens träningsoverall tog ett blygt steg in i presscentrumet, som förste ombytte spelare, försvann han omgående i en galen reporterlavin. Ett tv-team från USA hann fram först och omringad av 50-talet citatjagande journalister avfyrade en högljudd amerikan första frågan till den chockade spanjoren:

”Kan du beskriva målen?”

Kort och förväntansfull tystnad, innan det lågmälda svaret på knagglig engelska:

”Sorry, jag är Eloy – inte Butragueno …”

Fel gubbe!

O Tre veckor efter handbollens finalhelg i Champions League finns Mattias Anderssons magiska målvaktsspel och Hampus Wannes iskalla straffavgörande ännu kvar på näthinnan.

Från Önnered till hjälteroll mot Barcelona. Närmare en förverkligad Buster-dröm går det inte att komma.

O Svensk herrhandboll har precis de förutsättningar som Erik Hamrén drömmer om – ett landslag med toppspelare från Europas toppklubbar. De imponerande kvalsegrarna mot Rumänien visade att Sverige inför VM i Qatar (januari) har en bred trupp, som även klarar en mjuk generationsväxling inför OS 2016.

O Med Brasilien som regerande världsmästare från 2013 blir damhandbollen sannolikt en utsåld publikfest i Rio 2016. Vägen dit går för Bella Gulldén & co via ett spännande EM-slutspel i december.

En svensk medalj i Ungern-Kroatien skruvar upp förväntningarna inför OS och ger förhoppningsvis fler blågula spelare i Europas storklubbar.

ANNONS

O Upprördheten över att SVT sponsrar det stenrika Fotbollförbundet med licenspengar till Erik Hamréns resa, uppehälle och arvode under VM finns kvar. Att förbundskaptenen valt att sitta i knät på ett enskilt mediebolag och stå i en tv-studio på Copacabana när EM-kvalmotståndaren Ryssland spelar VM-matcher känns varken seriöst eller omdömesgillt.

Hamréns tv-inhopp har blivit precis så integritetskränkande som man kunde förutse. Daniel Nannskog gör kompiskladdiga ”Erik och jag tycker”-analyser, medan bildproducenten försöker gömma förbundskaptenens osäkert fladdrande händer.

Om sanningen skall fram blev det bättre balans i studion, när Hamrén bänkades i soffan och SVT:s bortslarvade ess Johanna Frändén fick chansen att lugna ned Nannskogs energiska jakt på synonymer till leverera och involvera.

O Fyran vinner tv-kampen mot SVT främst tack vare Hasse Backes suveräna analyser. Han är trygg i tv-rollen, utstrålar pålitlig kunskap och hade fått betyget A i ”muntlig framställan” om han tagit studenten på 60-talet.

TV4-experterna Jens Fjellström och Anders Andersson överglänser dessutom SVT:s matchanalytiker. Glenn Strömberg har fastnat i ett tröttsamt ordbajsande, där han fortsätter att idissla åsikter om vad som kunde ha hänt om en redan överspelad situation hade utvecklats på ett annat sätt.

ANNONS

Varför skulle det vara av intresse?

O Glenns superspeedade uppsnack inför invigningsmatchen Brasilien-Kroatien fick en försynt Sport & spel-läsare att mejla:

”Man kan undra vad Glenn gick på, när han placerade fotbollens vagga i ett land som spelade sin första landskamp cirka 30 år efter det att fotbollen kom till Göteborg.”

O Spanien utslaget och Brasilien blekt. Nu skall bara Tysklands och Argentinas mittbackar avslöjas …

Tennis-Kjell och jag sitter nöjda med chansspelen på Frankrike, Belgien och Chile som världsmästare till mellan 22 och 50 gånger insatsen.

O Marjan Svab, krönikör på Helsingborgs Dagblad, beskrev Kamerun som ”ett kringresande upplopp” redan före VM.

O Om Jens Linds underbara nostalgiprogram Stopptid deluxe krockar med VM-finalen väljer jag bort en halvtimme av fotbollen.

O Midsommarafton var tidigare VM-slutspelens enda lediga dag (=tidningsfri midsommardag) för papperstidningarnas utsända reportrar. Möjligheten att balansera ett akut sömnbehov, tvätta kläder och fira svensk midsommar under en dygnskort halvtid av fem arbetsintensiva veckor var alltid välkommen – och gav spännande möten.

1986 dukades det kvällen före VM-kvartsfinalen upp sill, hårt bröd och norsk akvavit på ett hotellrum i Guadalajara. Partajets wildcard gick till Paulo Teixeira, en brasiliansk fotograf som i början av 80-talet flyttade till Sverige för att studera i landet som regerades av hans stora förebild Olof Palme.

ANNONS

Paulo pratade bra svenska, var utsänd av Aftonbladet och uppskattade sill, snaps och glada visor. Vi diskuterade Palmemordet och firade Brasiliens VM-guld i förskott.

Dagen efter blev Socrates syndabock i en förlorad straffläggning mot Frankrike, där lojale ”vattenbärare” Luis Fernández snodde huvudrollen. Sambashowen reste hem och vi flög vidare till Cirkus Maradonas nästa föreställning.

O Fyra år senare öppnade Paulo Teixeira dörrarna för mig under en reportageresa till Brasilien och Argentina inför VM i Italien. Han tog GP:s utsände till Brasiliens träningsanläggning i Teresopolis, där vänliga kollegor krävde att förbundskaptenen Lazaroni och kedjestjärnan Bebeto skulle ställa upp på intervjuer med journalisten från 58-slutspelets välbekanta VM-stad Gottemburgo.

Tjänster och gentjänster, svenskt midsommarfirande i Mexiko 86 gav exklusiva GP-reportage i VM-bilagan 1990.

O 1990 firade jag midsommar med en sju timmar lång jazzkonsert i Veronas gamla operaarena. Dizzy Gillespie inledde och Max Roach fyllde mellanakten, innan Miles Davis avslutade en magisk musiknatt. Miles spelade med ryggen mot den vita publiken i en politisk demonstration och hade ingen tanke på en improviserad version av Små grodorna.

Nej, jag har aldrig ångrat yrkesvalet och håller med vännen Calle Palmér i beskrivningen ”livet som sportjournalist kan vara ett stressigt helvete – men det är bättre än att jobba”.

ANNONS

Glad midsommar!

ANNONS