Stenberg: Bragdjuryns beslut är försvarbart

ANNONS
|

O Bragdguldet till Charlotte Kalla och hennes stafettkompisar gav en passande upptakt till ett halvår som kommer att domineras av damidrott och ge efterlängtade alternativ till det alltmer monotona överutbudet av Zlatan och Premier League, Hammarbys nyförvärv och AIK:s hockey.

Helgens sim-VM med Sarah Sjöström följs av EM-handboll, där premiären mot Kroatien på måndag ger besked om hur nya förbundskaptenen Helle Thomsen lyckats vässa anfallsspelet.

O I januari är det dags för Idrottsgalan, där nio av 13 kandidater till Jerringpriset är profiler från det framgångsrika damidrottsåret 2014.

I februari väntar dubbla skid-VM med Frida Hansdotter och Kalla som affischnamn. Under våren blir det ett allt större fokus på Pia Sundhages landslag inför VM i Kanada, som lottas på lördag.

ANNONS

Det är damerna som bjuder upp de närmaste sex månaderna.

O Bragdjuryns beslut var både väntat och försvarbart. Innan det var dags för Charlotte Kallas fantastiska spurt i OS-stafetten åkte debutanten Emma Wikén ifrån Tour de Ski-vinnaren Therese Johaug på andra sträckan. Visst gjorde även Wikén en bragdinsats – och i ärlighetens namn var det ju inga världsstjärnor som Kalla jagade ikapp.

Om någon missunnar Anna Haag utmärkelsen, därför att hon tappade drygt 20 sekunder på tredje sträckan, visar bragdhistorien att Micke Nilsson, Lucic och reserverna bakom Ravelli blev medaljörer 1994 utan att ha spelat en enda minut i VM.

I ett lag bidrar alla till slutresultatet.

O Det är tveksamt om idrottsstaden Göteborg till fullo insett Daniel Alfredssons storhet i NHL. Han är en lika hyllad hockeyikon i Ottawa som Nicklas Lidström i Detroit och Mats Sundin i Toronto.

Trots att han inte platsade i Göteborgs tv-pucklag och var anonym 133:a i NHL-draften 1994 blev Alfie ett superproffs som motsvarade kraven om ”come to play every night” (1246 matcher). Som lagkapten i Senators nya organisation under 13 av 17 säsonger lyfte han laget till slutspelsnivå och blev förste europeiske kapten i en Stanley Cup-final.

ANNONS

”Självskriven i Hall of Fame”, tycker Wayne Gretzky.

”Om han vill blir Alfie general manager i Senators”, tror Gunnar Nordström (Exp).

Daniel är ett lysande exempel på att hängivenhet och tålamod är minst lika viktigt som tidig talang.

O Äntligen bjöds det på en handbollsfest i Lisebergshallen och Sveriges första halvlek mot Brasilien i tisdags visade att EM kan bli ett långt och spännande äventyr. Tufft försvarsspel, snabba kontringar och Jenny Alm som ett efterlängtat komplement till Linnea Torstenson på nio meter.

Det ser väldigt lovande ut.

O Fotbollens vår/höst-spel ger allsvenskans topplag uppenbara fördelar under kvalet till Champions och Europa League i juli och augusti, då nedtränade spelare i matchovana lag från bättre ligor kan få problem mot svenskt motstånd i toppform.

Lika förutsägbart är det att en sliten SM-vinnare som MFF inte kan hålla en konstant hög nivå efter allsvenskans slut i månadsskiftet oktober-november. Mot Juventus syntes skillnaden mellan att förbereda sig för avgörande CL-matcher med ligaspel mot Lazio och att möta Halmia i svenska cupen.

O Erik Hamréns upprepade önskemål om en längre säsong med fler matcher är enda vägen mot nya svenska framgångar i Europaspelet. Med dagens jämförelsevis korta spelår kan svenska lag i bästa fall snubbla in i europacupernas gruppspel, men aldrig avancera vidare.

ANNONS

En intressant nyckelfråga är om allt mäktigare supporterklubbar har något intresse av att allsvenskan utvecklas?

O ”Nu är det vi som bestämmer”, förklarade supporterunionens ordförande Tony Ernst i en DN-intervju sedan Svensk Elitfotboll följt upp beslutet om nya bengalregler med att ge SFSU inflytande vid planeringen av spelprogrammet.

Det finns en fara med att ge en relativt nystartad och storstadsstyrd supporterorganisation, vars medlemmar utgör en mindre del av allsvenskans totala publik, så mycket makt så snabbt.

Den alltid välformulerade Tony Ernst, som snabbt lyft supporterunionens status, har redan tidigare förklarat ”våra medlemmar vill varken ha en tidigare premiär eller fler matcher”. De är nöjda med allsvenskan som den är och har inga orealistiska drömmar om framgångar i Europa – något som Malmös höstsuccé knappast ändrat på?

O Det blir spännande att följa fotbollens nya och luddiga regelverk för ”legaliserad pyroteknik”. Alla som tror att ultrasgrupperna 14 dagar innan match söker ett detaljerat tillstånd från det alltid lika hatade förbundet, för hur och när de skall bränna bengaler, räcker upp en hand.

Brandbilar blir nog lika viktiga som kravallstaket vid högriskmatcherna 2015.

O Iivo Niskanens seger i Världscupens premiär var precis vad längdåkningen behövde inför VM i Falun. Utan en ny kaxig utmanare hade förhandssnacket om Petter Northug och Norges längtan efter revansch på Sverige i stafetterna riskerat att bli väl tjatigt.

ANNONS

”Drömmen är att växla i delad ledning med Sverige inför sista sträckan”, förklarade Northug i en SVT-intervju.

Tänk om Finlands respektlöse skid-Balotelli får ett lika spännande utgångsläge!

O Vinterstudions (SVT) premiärhelg ramades in av fredagens handbollsderby Sävehof-RIK i fyran och söndagens högdramatiska bandyderby Villa-Vänersborg.

Det är lätt att bli bortskämd som tv-tittare och glömma hur mycket bättre live-idrott är som upplevelse. I tider när storstädernas evenemang får störst uppmärksamhet växer längtan efter att besöka nya prestigedueller som Kristianstad-Lugi, Växjö-HV71 eller Northland-Umeå i dambasket.

I helgen får det duga med seriefinalen Frölunda-Skellefteå i ett fullknökat Frölundaborg.

O Kvartsfinalerna i Champions Hockey Leagues påminner om en avslagen försäsongsturnering mellan finska och svenska lag. Halvtomma läktare i ekande hallar och matcher där tränarna vill undvika skador under en matchintensiv period i ligorna.

SVT:s marknadsföring av en överflödig sändningsrätt gränsar till tittarförakt.

O Om Johan Olsson är sjuk i december blir han väl oslagbar i VM?

O Jörgen Lennartsson kommer till avdukat bord som ny tränare i IFK Göteborg. Utan May Mahlangu och Jakob Johansson är ”maskinrummet” obemannat och om även skyttekungen Lasse Vibe lämnar i januari känns inte topp-3 (=Europaspel) som en realistisk målsättning 2015.

O Det är inte alldeles enkelt att förstå logiken i Peter Forsbergs snabba svängning från krav på hårdare straff för tacklingar mot huvudet till värvningen av MMA-tränande slagskämpen Donald Brashear, 42. Men när ”Foppa” blir förbannad är han ju inte alltid så klartänkt, fråga domaren Börje Johansson och alla som superstjärnan spände ögonen i under karriären.

ANNONS

Foppa” tröttnade på SHL:s respektlösa våldsverkare och vill nu ge igen på ett lika primitivt sätt med hjälp av Brashear. Men vilka signaler sänder det till unga svenska spelare, som inte växer upp med tv-sända NHL-slagsmål som ett självklart inslag i vardagen?

O Barnbarnet William, elva, älskar de krävande och välorganiserade hockeyträningarna i Trelleborg Vikings. Han har aldrig hört talas om Ledin, Jämtin eller Tollefsen och morfar tänker inte tipsa om youtube-klipp på ”Foppas” kompis Chris Simon. Det är skridskoåkningen, dragningarna och skotten som sporrar intresset.

När mormor i förra veckan för första gången tittade på hockey och omgående hoppade till vid de första slagskotten i planket dröjde det inte länge innan hon hade en bestämd åsikt om älsklings-Williams nya favoritsport:

”Jag tycker nog han skall spela gitarr istället …”

Eller satsa på friidrott – som Maja, åtta. Hjärnskakningar är sällsynta i kulstötning.

Trevlig helg!

ANNONS