Stefan Holm vinner tvist – får skadestånd på 200 000

På onsdagen kom Solna tingsrätts dom i tvisten mellan Stefan Holm och bensinföretaget St1. Holm stämde företaget för att använt hans klassiska 2.36-hopp från OS i Aten i en reklamfilm.  Friidrottsprofilen fick stöd i rätten som beordrat St1 att betala ut 200 000 kronor i skadestånd.

ANNONS
|

Bensinföretaget St1 använde Stefan Holms OS-guld-hopp från Aten 2004 som inspiration till en radioreklam. Reklamen gick under hösten och kallar Holm för ”Stefan Wong” och kopierar mer eller mindre Tommy Åströms referat från det riktiga hoppet.

Reklamen uppskattades inte av Holm som stämde företaget och krävde 250 000 kronor i skadestånd.

– Om jag hade fått frågan från St1 att medverka i reklamen hade jag med största sannolikhet sagt nej. Nu fick jag inte ens frågan och jag känner mig kränkt,sa Holm till Expressen samband i januari.

Holm får rätt

Nu har Solna tingsrätt gett sin dom i fallet. St1 tvingas betala 200 000 kronor i skadestånd och dessutom måste bolaget täcka Holms rättegångskostnader som uppgår till 440 000 kronor.

ANNONS

Tingsrätten skriver om sitt beslut i domen:

"Sammanfattningsvis anser tingsrätten att bolaget genom utformningen av reklamen, berättarnas röster, namnvalet, den bildliga beskrivningen av vanor och egenheter samt anspelningen på bragden har identifierat Stefan Holm i sin reklam på sådant sätt att namn och bildlagen är tillämplig på tvisten och att bolaget gjort det för att dra nytta av Stefan Holms renommé".

ANNONS