Stefan Holm, på plats som tränare i EM i juli. Arkivbild.
Stefan Holm, på plats som tränare i EM i juli. Arkivbild.

Stefan Holm: "Skrämmande"

McLaren-rapportens nya uppgifter om den utbredda ryska dopningen väcker reaktioner i idrottsvärlden.

ANNONS
|

–Det är oerhört allvarligt att en så stor och framgångsrik nation som Ryssland avslöjas och att omfattningen är så stor. Å andra sidan visar det här att anti-dopningsarbetet fungerar, att Wada inte ryggar tillbaka och gick vidare med utredningen och ner på individnivå, säger Tommy Forsgren, handläggare av dopningsärenden på Riksidrottsförbundet.

Även fotbollsspelare misstänks ha dopat sig, är du förvånad?

–Vi som jobbar med det här blir nästan inte förvånade längre. Det har funnits enstaka fall tidigare och det är inte den mest typiska sporten att dopa sig inom, men precis som inom andra sporter så kan man tänka sig flera orsaker att dopa sig. Exempelvis för att snabbare återhämta sig efter en skada, bygga upp muskler eller för att orka mer.

ANNONS

Stefan Holm: Skrämmande

Tidigare höjdhopparesset Stefan Holm blir bedrövad av nyheten.

– Själva sakfrågan, att det förekom dopning, det är känt sedan tidigare, men omfattningen är skrämmande. Det hade jag inte kunnat föreställa mig, säger Stefan Holm, den svenske höjdhoppsstjärnan som på senare år arbetat mot dopning för IOK.

Hur ska man kunna känna förtroende för ryska idrottare i framtida mästerskap?

– Först och främst måste det till en omorganisation – ut med det gamla och in med det nya. Men sedan måste Wada bli starkare och sköta alla testerna. Man har leasat ut det nationellt och då kan det bli så här, till och med på ett OS.McLaren-rapportens nya uppgifter om den utbredda ryska dopningen väcker reaktioner i idrottsvärlden.

"Som en dålig polisroman"

Den svenske dopningsexperten Arne Ljungqvist:

– Det låter som en dålig polisroman. Det är hemsk rapporteringen. I mina ögon är det inget annat än en skandal, säger han till Sveriges Radio.

– Dopningen var känd sedan tidigare. Det är omfattningen som är ny.

Ljungqvist tror att den nya rapporten kommer att leda till ytterligare sanktioner mot Ryssland.

– Klart att det kommer att få konsekvenser.

– Man kan tänka sig att man går ut och säger att Ryssland inte är välkommet tillbaka.–

ANNONS