Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Stark friåkning av Josefin Taljegård

Precis som på EM i fjol blev det en helrysk prispall i VM i konståkning. Anna Sjtjerbakova vann.
Och den svenska VM-debutanten Josefin Taljegård krossade sitt personbästa och slutade på 15:e plats.
– Det var underbart, säger hon.

Taljegård hade fokus på att underhålla publiken, trots att det inte handlade om ett fullsatt Globen utan miljontals tv-tittare världen över.

Hon förbättrade sitt personbästa totalt med 26,56 poäng, till 178,10. Det är även det bästa en svenska gjort i en internationell tävling. Även för friåkningsprogrammet satte hon personbästa, 116,52 poäng.

– Det är alltid skönt att göra det i en VM-final, säger hon.

Till musik från filmen Jokern visade hon sin dramatiska sida och satte alla sina hopp och andra tekniska svårigheter och avslutade med ett clownleende.

– Det var första åket jag gör som jag inte var nervös inför. Mina tränare sa att jag bara skulle gå ut och ha kul eftersom jag redan uppnått målet att nå finalen, säger Taljegård.

Inga minuspoäng

– Så jag gick ut och hade roligt och bara fokuserade på programmet som jag älskar jättemycket. Jag gick in för det och det andra flöt på så bra att jag inte behövde oroa mig så mycket för det.

Taljegård har ett tekniskt lättare program än många andra, men hon satsar i stället på att utföra det med kvalitet. Det lyckades hon med, hon fick inte minuspoäng för ett enda hopp.

– Å, nice. Jag hinner inte tänka när jag landar utan åker bara vidare till nästa så jag var osäker på hur det var.

Ledsen, glad, lättad

Taljegård, 25, gjorde ett felfritt kortprogram häromdagen och förbättrade sitt personbästa med drygt fem poäng och tog en 15:e-placering inför friåkningen. Då åkte hon till filmmusik från "Moulin Rouge".

Att det var till filmmusik hon åkte till även i friåkningen är ingen slump. Taljegård älskar film, studerar till manusförfattare, och kliver in i en roll när hon går på isen.

– I mitt långprogram åker jag till Jokern och jag försöker att gå in i historien. Även i korta där jag åker till Moulin Rouge. Jag spelar inte en karaktär på det sättet, jag har ju inga repliker, men jag försöker förmedla en historia och då skulle jag säga att jag går in i en roll – jag är inte riktigt mig själv, sa Taljegård i en intervju med GP inför VM.

Att ha avklarat VM-debuten beskriver hon med många olika känslor.

– Jag är ledsen att det är över, glad att det har varit, lättad att det gick så bra och förväntansfull inför nästa säsong.

Vann, men inte nöjd med åket

Anna Sjtjerbakova, som tog EM-silver i fjol, vann VM-tävlingen i Stockholm, trots ett fall i det första hoppet – en kvadrupel – i friåkningen. 16-åringen, som fyller 17 på söndag, hade en betryggande ledning från det korta programmet.

LÄS MER: Succé i VM-debuten – klar för final i Globen

– Jag vet inte vad jag ska säga om segern. Jag var inte nöjd med mitt uppträdande och det var en riktig fajt från första stund. Men det var mitt mål att vinna, säger hon i segerintervjun.

LÄS MER: Vill underhålla i VM: "Behövs i dessa tider"

Silvret gick till Elizaveta Tuktamysjeva, 24-åringen som tog EM-guld och VM-guld 2015, men som inte fått vara med på något internationellt mästerskap sedan dess förrän nu i Stockholm.

Alexandra Trusova, som satte flera kvadruplar i sitt friåkningsprogram, tog bronset precis som i EM i fjol. Hon klättrade från tolfte plats i kortprogrammet.

Ingela Ahlberg/TT

LÄS MER: Josefin Taljegård mästerskapsdebuterar i VM

Josefin Taljegård

Ålder: 25 år

Klubb: Västra Frölunda KK

Tränare: Maria Taljegård, Thomas Öberg, Malin Taljegård (fysio)

Koreograf: Nikolai Morozov