Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Häckens Mikael Stahre tar han bladet från munnen och berättar för första gången om när han fick sparken från IFK Göteborg. Det fanns en feghet, säger han med tydlig adress.

Stahre: Fegt när jag fick sparken av IFK

Häckens tränare Mikael Stahre ställs mot sin gamla arbetsgivare IFK Göteborg. Nu tar han bladet från munnen och berättar för första gången om när han fick sparken från Blåvitt.

Mikael Stahre var tränare i IFK Göteborg i tre säsonger, från 2012 till 2014. På våren 2014 förlängde Blåvitt avtalet på eget initiativ. Men sju månader senare tog det slut. Plötsligt.

- Jag blev kallad till ett möte via sms. Jag ville inte ens ha någon förklaring. Jag accepterade direkt.

Det var två dagar efter att IFK Göteborg tagit stora silver och vunnit sista matchen mot Halmstad med 5–1.

TT: Du såg inte det komma?

- Absolut inte.

Fumlig process

Han tycker klubben skötte hela processen fumligt.

- Jag hade ett utgående kontrakt, men i mars 2014 förlänger klubbdirektören Martin Kurzwelly på eget initiativ mitt avtal med ytterligare ett år, till 2015. Bättre lön, bättre villkor och med en ambition att skriva för ytterligare två eller tre år som skulle komma när den nya sportchefen var på plats. Det var mer det som var grejen.

Sju månader senare sitter samma klubbdirektör tillsammans med den nya sportchefen och ger Stahre sparken.

- Om man fattar ett beslut att jag inte är rätt person då tycker jag ändå att man kan ha en dialog och förklara, säger han.

- Man kan ha olika syn på sakernas tillstånd. Men när det gäller mitt fall så hade inte jag, i alla fall enligt min uppfattning, en enda diskussion kring några saker som inte skulle vara bra.

Mikael Stahre har fått sparken från andra klubbar. I Kina tog det slut när klubben fick nya ägare.

- Och i Grekland byter man tränare hela tiden. Det talar bara om hur galet det är i fotbollsvärlden.

Men när det gäller IFK Göteborg är det annorlunda.

Inte missnöjd

- Jag vann en cuptitel, blev trea och tvåa i allsvenskan. Jag kan inte säga att jag är missnöjd över min prestation. I ett planerat scenario hade jag slutat när vi vunnit, nu slutade jag när vi blev tvåa. Det kan jag leva med. Men jag sticker inte under stol med att det fanns en irritation, inte någon form av återkoppling, inga möten, ingenting.

- När jag förlängde så blev jag lovad av klubbdirektören att vi skulle ha en dialog, Jag blev besviken för att det inte fanns något utbyte över huvud taget. Det fanns en feghet i det, säger han med skärpa i tonen.

- Det var en sportchef som ville äga frågan.

Det råder ingen tvekan om att han talar mot IFK:s nye sportchef 2014, Mats Gren. Stahre menar att man kunde ha löst situationen utan dramatik.

Lösa smidigt

- Jag var i det läget att jag hade andra jobberbjudanden under perioden när de valde att ta bort mig. Hade de haft mer pondus i sitt agerande, lite bättre management, hade vi kunnat lösa det smidigare.

- Att en ny sportchef kommer in och vill sätta sin prägel, det får jag acceptera. Vill de ha en annan tränare är det deras val, inte mitt. Men det är klart att det finns en frustration och en viss besvikelse över att man får sluta.

Mikael Stahre vill betona att han berättar om hur han kände och reagerade där och då.

- Jag vill inte uppfattas som att jag nu sitter och är ledsen och stukad. Det här är inget jag ligger sömnlös över, säger han.

Avböjer att kommentera

TT har varit i kontakt med IFK Göteborgs sportchef Mats Gren men han avböjer att kommentera Mikael Stahres påståenden.

TT har också haft kontaktat med tidigare klubbdirektören Martin Kurzwelly. Han hälsar via SMS:

"Jag kan säga att Mikael Stahre under min tid i IFK Göteborg gjorde ett alldeles utmärkt arbete som huvudtränare."

Däremot avböjer han att kommentera vad som sades vid förlängningen av Stahres kontrakt i mars 2014, liksom vad han skulle sagts eller inte sagts till Mats Gren om överenskommelsen som då slöts.