Daniel Ståhl tog nytt SM-guld i diskus i Karlstad.
Daniel Ståhl tog nytt SM-guld i diskus i Karlstad. Bild: Anders Wiklund/TT

Ståhl över 69 meter – igen

De senaste världsmästerskapen har runt 69 meter räckt till guld i herrarnas diskus. Daniel Ståhl har kastat längre än just 69 meter i totalt 13 tävlingar – så också på SM i Karlstad.
– Det känns jättebra, säger VM-hoppet.

ANNONS
|

Inget svenskt rekord, inget personligt rekord – men väl ett nytt SM-guld för Daniel Ståhl. Diskusstjärnan, som är ett av Sveriges största guldhopp inför VM i Doha i månadsskiftet september/oktober, hade två kast över 69 meter i Karlstad och vann tävlingen på 69,23 – drygt åtta meter bättre än tvåan Niklas Arrhenius på 61,14. Bronset gick till Simon Pettersson på 61,06.

– Det känns jättebra, kanon, säger Ståhl.

Det var 27-åringens femte SM-guld i diskus och hans fjärde raka.

– Det var inte de mest optimala vindförhållandena, med det är bara att köra.

Ståhl, som har ett personbästa på 71,86, har blivit en minst sagt stabil kastare över 69 meter. Totalt har han kastat över 69 vid 13 tävlingar i karriären, varav nio i år.

ANNONS

Trycker på "on-knappen"

Ett smått otroligt facit, inte minst med tanke på vad som krävts för att ta VM-guld de senaste gångerna:

+ 2017: 69,21 meter.

+ 2015: 67,40 meter.

+ 2013: 69,11 meter.

– Det känns bra, jag är stabil och har hittat en kontinuitet och kan bara trycka på en "on-knapp" och köra på, säger Ståhl.

Ett annat VM-hopp, Kalle Berglund, vann enkelt på 1 500 meter på nya mästerskapsrekordet 3.40,93.

– Det kändes lite segt, jag har sprungit nästan 13 mil den här veckan redan, men det kändes ändå okej, säger Berglund.

– Mästerskapsrekordet fanns i tanken, och det lyckades jag med. Nu har jag alla 1 500-rekord som är möjliga; det svenska juniorrekordet, inomhus och utomhus för seniorer och mästerskapsrekordet inne och nu även ute. Nu är nästa steg att bli veteran och ta det också, men det är tolv år dit, säger Berglund och skrattar.

Ngarambes första SM-guld

I damernas lopp på samma distans följde Yolanda Ngarambe upp Finnkampssegern från förra helgen med att ta sitt första SM-guld efter att ha spurtat ifrån Turebergskamraten Hanna Hermansson. Ngarambe, som också är klar för VM i Doha, vann det taktiska loppet på 4.26,23 – drygt 20 sekunder från sitt personliga rekord. Sävedalens Sara Christiansson knep bronspengen.

ANNONS

– Jag har lärt mig här och på Finnkampen att jag inte behöver känna mig superfräsch, jag har tränat så hårt att jag känt mig rätt trött. Det känns kul, för på VM kommer jag förhoppningsvis att vara jättefräsch, säger Ngarambe.

I damernas höjdhopp tog Erika Kinsey sitt första SM-guld utomhus. VM-hoppet, som tagit 1,96 i år, vann tävlingen på 1,88 meter – silvret gick till Bianca Salming som stannade på 1,84. Hemmahopparen Sofie Skoog drömde om att närma sig VM-kvalgränsen på 1,94, men fick nöja sig med 1,82 och en bronspeng. Örgrytes Maja Nilsson slutade fyra.

På damernas 3000 meter hinder sprang Sävedalens AIK:s Linn Söderholm hem guldet på 3000 meter hinder på tiden 10:21.94. Tre i loppet slutade Göteborg KIK:s Tova Eurén.

– Jag och Tova tränar ihop och hade planen att växeldra lite, det var planen, säger Söderholm till SVT efter loppet.

ANNONS