Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Thomas Fogdö, Maja Reichard, Magdalena Forsberg och Jessica Lindell Vikarby är fyra idrottsambassadörer för Stockholms kampanj för att få OS och Paralympics i Stockholm 2026.

"Största vinsten – få folk att röra på sig"

Idrottsambassadörer har utsetts för att bland annat försöka övertyga svenska politiker om varför de ska säga ja till OS och Paralympics i Stockholm 2026. För Maja Reichard och Tomas Fogdö är svaret givet.

Den synskadade simmaren Maja Reichard har tagit fem medaljer i Paralympics, varav ett guld. Hon tänker inte sadla om till någon vintersport om Stockholm får vinterspelen 2026, däremot vill hon vara med och hjälpa till med att få arrangemanget till Sverige.

Framför allt för de funktionsnedsatta som inte idag är aktiva, och det är en stor grupp säger hon.

- Den stora vinsten är inte tävlingarna i sig utan det vi får före och efter, att vi får folk att röra på sig och att få förutsättningar till det, säger Reichard.

- Får vi spelen tror jag att vi kommer att få bättre tillgänglighet till arenorna över hela landet, inte bara i Stockholm.

"Enkla och smarta lösningar"

Thomas Fogdö deltog i två OS, 1990 och 1992 då han kom femma i slalom båda gångerna. Något år senare bröt han ryggen och blev förlamad från midjan och nedåt. Precis som Reichard ser han en samhällelig vinning i ett OS och ett Paralympics i Sverige – framför allt om man gör anläggningarna mer tillgängliga för funktionsnedsatta.

- Om man får fokus och en förståelse för parasporten, och en ambition att göra något åt det, kanske man upptäcker att det kanske inte är så stort utan att det många gånger handlar om enkla och smarta lösningar. Men man måste engagera sig, annars blir ingenting gjort, säger Fogdö.

Även rådgivare

Reichard och Fogdö är två av 25 idrottsambassadörer som ska jobba mot att få vinterspelen till Stockholm 2026. I januari ska Sveriges olympiska kommitté lämna in sin ansökan till Internationella olympiska kommittén. Men innan dess måste man ha fått Stockholms stads politiker att ändra sitt nej till ett ja, och dessutom ha fått en säkerhetsgaranti från den svenska regeringen.

Kampanjchefen Richard Brisius säger att idrottsambassadörernas roll inte enbart är att hjälpa till att få OS och Paralympics till Stockholm, utan att de också är rådgivare åt kampanjen med sina elitidrottserfarenheter.

- Det är extra viktigt att med idrottsambassadörerna för att få ett så bra koncept som möjligt, så att de aktiva ska få en bra upplevelse av att komma till Sverige och tävla.

SOK kommer att presentera flera ambassadörer om två-tre veckor.

I juni nästa år avgörs vilken värdstad som får arrangera spelen 2026.