Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Daniel Ståhl tränar på trots att det inte blir något OS i år, och kanske inte heller något EM. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Ståhls tränare vill inte ha EM i sommar

Friidrottens förbundskapten Karin Torneklint hoppas att sommarens EM genomförs när OS har flyttats.
Daniel Ståhls tränare tycker att det vore orättvist.
– Om de flesta av våra konkurrenter inte kan träna i april och maj kan man inte ha mästerskap i augusti, säger Vésteinn Hafsteinsson.

I Växjö tränar diskusvärldsmästaren Daniel Ståhl på som vanligt i friidrottshallen och utomhus. Han och landslagskollegorna Simon Pettersson (diskus) och Fanny Roos (kula) kan till och med tävla om de vill, i egenarrangerade små tävlingar.

– Men i de flesta länder i Europa har man stängt ner allt och folk som sitter i karantän kan inte gå utanför dörren, säger Vésteinn Hafsteinsson.

"Något att se fram emot"

Årets friidrotts-EM ska avgöras i Paris 26-30 augusti, är det tänkt. Men med tanke på coronavirusets framfart, och att det ser ut att dröja innan Europa öppnar upp sig igen, är det inte säkert att det blir något mästerskap då.

– Elitidrottare måste träna två gånger om dagen. Om de inte kan träna i april och maj kan man inte hålla ett mästerskap i augusti. Det skulle vara orättvist om vi kan träna på men våra konkurrenter i Frankrike, Spanien och Portugal inte kan träna ett pass på åtta veckor, säger Hafsteinsson.

Det vore tråkigt om EM inte blir av, säger Sveriges förbundskapten Karin Torneklint. Hon önskar att friidrottarna skulle ha något att se fram emot.

– Det är viktigt för de aktiva att ha något att ta riktning mot. Alla har sikte på att få tävla i sommar, sedan får vi se på vilket sätt och hur vi kan lösa de bitarna om det inte blir något EM, säger Torneklint.

VM kan också flyttas

De första Diamond League-tävlingarna för säsongen är uppskjutna, hur det blir med resten av säsongen vågar inte Torneklint sia om. Det som hon också funderar över är hur det ska bli med kvalet till det framflyttade OS:et i Tokyo nästa år.

– Kommer de att ändra på några kriterier? Och de som redan klarat OS-kvalgränserna, kommer de också att bli klara för OS nästa år? frågar sig Torneklint.

Förutom oklarheterna kring EM i år är det heller inte klart med när VM i Eugene i USA ska gå nästa år. Mästerskapet var planerat till 6-15 augusti. VM-arrangören har sagt att man förbereder sig på en datumändring på grund av OS-flytten.

– Det är mycket som vi inte vet och det dröjer nog några veckor till innan vi vet, säger Torneklint.

Ingela Ahlberg/TT