Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Ståhls silverglädje: "Det är underbart"

Daniel Ståhls näst bästa kast i karriären räckte inte hela vägen till guld. Efter superkastet svarade nämligen Andrius Gudzius från Litauen med ett två centimeter längre kast och "Ståhlmannen" fick nöja sig med silver. – Det grämer mig inte alls, det var hans dag idag, säger silvermedaljören

Det såg minst sagt lovande ut när Daniel Ståhl tog upp jakten på Sveriges första guld i en kastgren, under ett globalt mästerskap, sedan 1928. Tidigt i finalen kastade svensken nämligen 69,19, vilket var det näst bästa kastet i Ståhls karriär. Men segervittringen räckte inte särskilt länge då Andrius Gudzius, direkt efter, kastade två centimeter längre.

Men trots en missad guldmedalj var det en lycklig svensk som mötte media efter att han sprungit fram och kramat om familjen.

– Det är underbart, det är kul! Mitt mål var att ta medalj den här helgen och jag är stolt över vad jag gjort. Jag har krigat hela sommaren med stabilitet och tekniken, samtidigt som jag varit stabil i varje tävling. Klart det var några centimeter kvar till guldet, men jag är ändå stolt. Jag är den första diskuskastaren någonsin att ta VM-medalj.

Hur mycket grämer de två centimeterna dig?

– Det grämer mig inte alls, det var hans dag idag. Det gör inget, det kommer fler medaljer i framtiden och det är mitt mål nu framöver.

Vad tänkte du när du fick iväg ditt vassa andra kast och såg att den landade på 69,19?

– Det bara brann i mig, det var riktigt skoj. 

Vad betyder det här för dig framöver?

– Det är mycket jag lärt mig från alla tävlingar och som man såg just nu idag; vad som helst kan hända i en final.

Daniel Ståhl hade, som konstaterat, goda anledningar till att vara glad då hans silver blev Sveriges första VM-medalj sedan Abeba Aregawis guld på 1 500 meter 2013. Dessutom var det den första svenska VM-medaljen någonsin i en kastgren. Senast en svensk överhuvudtaget tog en kastmedalj i ett mästerskap var Patrik Bodéns spjutbrons på EM i Split 1990.

Siktar på världsrekordet

"Ståhlmannen" har haft en minst sagt bra säsong där han slog Ricky Bruchs svenska rekord med ett kast på som landande på 71,29. Själv tror han att Jürgen Schults världsrekord på 74,08 kan vara inom räckhåll.

– Det tror jag. Nu gäller det bara att jobba hårt för det här. Det är mitt mål; världsrekord och guld.

Utöver Ståhl fanns även svensken Simon Pettersson med under finalen, han slutade elva på 60,39.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.